Rens Oving
Rens Oving Nieuws 12 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Oeps: Geheime Russische kernbom per ongeluk op tv

Poetin en zijn generaals zitten in een zaaltje om te praten over het gevaar van de NAVO. Zegt de ene generaal tegen de ander: ‘moet je deze mooie nieuwe kernbom zien die ik hier op papier heb.’ Waarop de ander zegt: ‘Pas op man, er staat een cameraman achter je.’

Het is een blunder die zo dom is dat het een mop zou kunnen zijn. Ware het niet dat het geheime ontwerp voor een nieuwe Russische kernbom toch echt per ongeluk op de nationale televisie werd uitgezonden.

Topgeheim

Op dinsdag kwam Poetin samen met belangrijke generaals bijeen om te praten over een nieuw raketschild van de NAVO, dat in de toekomst in staat zou kunnen zijn om Russische raketten uit de lucht te schieten. Aan het begin van die belangrijke bespreking, in Sotsji, mochten cameramensen filmen voor de landelijke zenders NTV en Kanaal 1.

Daarbij kwamen ook de documenten in beeld die op de agenda stonden. Waaronder het ontwerp van een geavanceerde nieuwe torpedo, die de ‘vijand’ onzichtbaar onder water kan raken.

Foutje

En toen vergaten ze in de regiekamer om die stukken onleesbaar te maken. Voordat iemand er erg in had, verscheen het topgeheim in miljoenen Russische huiskamers.

Hoewel de televisiebeelden al snel van de nieuwszender verdwenen en ook van de website werden gehaald was het al te laat. De beelden werden door Russische bloggers verspreid en vonden zo ook hun weg naar buitenlandse media, waardoor inmiddels de hele wereld op de hoogte is van het militaire geheim.

De nucleaire torpedo, die door een onderzeeër kan worden afgeschoten, zou onherstelbare schade aan de vijandelijke kust moeten toebrengen. „En grote delen van het land ongeschikt maken voor militaire, economische of andere activiteiten voor een lange tijd door een groot gebied radioactief te maken”, zo staat te lezen boven de gedetailleerde ontwerptekeningen.

Bevestiging

Het Kremlin heeft bevestigd dat het inderdaad geheime documenten betreft die absoluut niet in beeld hadden mogen komen. Ook deed een woordvoerder van Poetin de oproep aan iedereen om de screenshots te verwijderen. Maar daar lijkt het internet tot nu toe weinig gehoor aan te geven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.