Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 18 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Nepbommelding, welke straf krijgt een onruststoker?

Dreigtweets, nep-WhatsAppwaarschuwingen en valse bommeldingen: onruststokers lijken er plezier in te hebben om de gruwelijke aanslagen in Parijs te misbruiken.

Zo werd afgelopen weekend een vliegtuig van Air France dat naar Frankrijk zou gaan, ontruimd op Schiphol na een dreigtweet. Een tweet die later van een 16-jarige scholier afkomstig bleek te zijn. Dinsdag ontstond opnieuw onrust in ons land na een nepwaarschuwing via WhatsApp over een ‘directe dreiging’ rond het Amsterdamse Leidseplein en Rembrandtplein. ‘Een broodje aap-verhaal’, volgens de Amsterdamse politie.

Riskant

Met een simpele druk op de knop waarmee een tweetje of WhatsAppbericht de wereld in wordt gestuurd, riskeert de onruststoker in ons land een maximale straf van zes jaar achter de tralies, zo laat het Openbaar Ministerie (OM) weten. Ook kan een geldboete worden opgelegd van maximaal 81.000 euro.

In de praktijk zal die maximale straf voor ‘bedreiging met een terroristisch misdrijf’ echter niet vaak gegeven worden, stelt strafrechtadvocaat Joris van ‘t Hoff, die zelf een aantal keer dit soort ‘grappenmakers’ bijstond. „Deze straf hangt van ontzettend veel factoren af, maar iemand die hier langer dan een jaar voor moet zitten, zul je in Nederland niet veel zien. Misschien twee maanden maximaal. Vergelijk het met de straf op diefstal, hier staat vier jaar op, maar in de praktijk komt iemand meestal weg met een geldboete.”

Spijt

Zo is de straf voor dreigen met een bom onder andere afhankelijk van de persoon die de dreiging uitte. „Het gaat hier vaak om onnozele acties op sociale media, die over het algemeen gedaan worden door mensen bij wijze van grap. Een onbezonnen daad en de spijt achteraf is vaak groot. Straffen vallen hierdoor lager uit”, zegt Van ‘t Hoff.

Maar ook de maatschappelijke impact speelt volgens de advocaat een rol. Is deze groot, dan zal de straf hoger kunnen zijn dan wanneer nauwelijks iemand iets heeft meegekregen van de dreiging. Daarnaast speelt een eventueel strafblad van iemand mee, valt iemand in herhaling? Dan zal de straf ook hoger zijn dan wanneer iemand voor het eerst de fout ingaat.

Schade verhalen

Een woordvoerder van het OM wijst er daarnaast op dat kosten die bijvoorbeeld gemaakt worden door een gebied af te zetten of zelfs te ontruimen ook verhaald kunnen worden op de bedreiger.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nepbommelding, welke straf krijgt een onruststoker?
Sluiten