Cerise van Vliet
Cerise van Vliet Nieuws 10 nov 2015

Nederlanders betaalden jarenlang teveel voor boetes

Iedereen die wel eens een flink partijtje heeft staan schelden na het ontvangen van een ‘belachelijk hoge’ verkeersboete had gewoon gelijk. De verkeersboetes zijn in Nederland jarenlang te hoog geweest. Dat heeft een kantonrechter in Arnhem vandaag geoordeeld.

Een Nijmegenaar die een boete kreeg van 32 euro omdat hij vijf kilometer te hard had gereden heeft deze zaak aangespannen. ,,Gebruikelijk is dat de boetebedragen worden aangepast met een inflatiecorrectie. Maar in 2008, 2011 en 2012 zijn de boetebedragen met een hoger percentage verhoogd dan nodig was om de inflatiecorrectie door te voeren," sprak de rechter. En op deze manier de staatskas spekken, dat mag niet, volgens de rechter. De man uit Nijmegen krijgt nu negen euro terug van de staat.

Tik op de vingers

Deze negen euro heeft natuurlijk een veel grotere symbolische waarde voor het hele land. Het is vandaag ‘nog maar’ een uitspraak van een kantonrechter, maar ook die uitspraak kan veel invloed hebben. Hoogleraar strafrecht Henny Sackers zegt tegen RTL dat deze uitspraak een tik op de vingers van de minister is. ,,Principieel zegt de kantonrechter dat de verhogingen van de laatste jaren in strijd zijn met de wet.”

Toch kan niet het hele land nu ineens geld terug gaan vragen van de staat, maar volgens de hoogleraar heb je wel meer kans om gelijk te krijgen als je een verkeersboete aanvecht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Nederlanders betaalden jarenlang teveel voor boetes
Sluiten