Rens Oving
Rens Oving Nieuws 2 nov 2015 / 10:15 uur

Nederland zo snel mogelijk proefdiervrij

Waar mogelijk moet aan het uitvoeren van proeven op dieren zo snel mogelijk een einde komen. Volgens staatssecretaris Sharon Dijksma moet Nederland in 2025 ‘wereldleider’ in proefdiervrij onderzoek zijn.

Onder andere het testen op menselijke cellen in een laboratorium kan in sommige gevallen een vervanger van proeven op dieren zijn.

Pot met geld

Om te zorgen dat dit ook echt gebeurt komt er een pot met geld, speciaal bedoeld voor onderzoekers die proefdiervrije alternatieven ontwikkelen. Dat fonds moet gevuld worden door het bedrijfsleven, al is Dijksma bereid om een eerste storting te doen.

Half miljoen

In Nederland vinden ongeveer een half miljoen proeven per jaar plaats op dieren. De helft is voor wetenschappelijk onderzoek. Ook voor de ontwikkeling van medicijnen of onderzoek naar schadelijke stoffen worden dieren gebruikt.

Teleurgesteld

Maar Marja Zuidgeest, directeur van stichting Proefdiervrij, heeft er een hard hoofd in dat het aantal dierproeven nu naar beneden gaat. „Dat er helemaal geen geld beschikbaar wordt door de overheid is teleurstellend. De ambitie om over 10 jaar wereldleider te zijn dat gaan we zo echt niet halen.”

Volgens Zuidgeest worden met name in de wetenschap volop nieuwe technieken ontwikkeld. „Er zijn hartmodellen, longemodellen en huidmodellen die veel beter werken dan wanneer er op dieren wordt getest. Je wil ook geen dieren beter maken maar mensen. Maar om die wetenschappelijke modellen ook in het bedrijfsleven te krijgen, daarvoor is echt meer nodig dan nu, helaas, wordt gedaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nederland zo snel mogelijk proefdiervrij
Sluiten