Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 11 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Na burn-out is kans op tweede instorting groot

De kans dat een werknemer die een burn-out heeft gehad, nog een keertje instort is groot. Wie eenmaal slachtoffer is geweest van stress op de werkvloer loopt namelijk een verhoogd risico.

Dat maakt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag bekend.

Eén op de zeven mensen heeft last van werkstress. Dat zijn meer dan een miljoen werknemers. Werkstress is daarmee beroepsziekte nummer één.

Jongeren

Werknemers in de leeftijd van 25 tot 35 jaar hebben de meeste burn-outklachten. En juist deze generatie vormt de komende 40 jaar een belangrijk onderdeel van onze beroepsbevolking.

Het ministerie organiseert daarom samen met TNO en Focal Point, van 16 tot en met 19 november de tweede editie van de Week van de Werkstress. Dit jaar met speciale aandacht voor jongeren.

„Het is belangrijk dat er op het werk over werkstress wordt gesproken”, zegt een woordvoerder van het ministerie. „De Week van de Werkstress biedt een uitgelezen kans om dat gesprek op gang te brengen en te houden.”

Veel leed

Een miljoen werknemers. Het is een kil cijfer waar veel leed achter verborgen gaat. Werknemers die klachten hebben werken vaak te lang door, omdat ze zich schamen of schuldig voelen. Daardoor wordt het probleem natuurlijk alleen maar erger. Al het plezier in het werk verdwijnt en slachtoffers gaan met een knoop in de maag naar het werk. Ook zijn er geregeld slaapproblemen door de stress.

Mede gevoed door een schuldgevoel richting werkgever, gaan veel werknemers ook weer te snel aan de slag. Hierdoor is de kans op herhaling van burn-outklachten groot.

De Week van de Werkstress is een initiatief om het gesprek over werkstress tussen werkgevers en werknemers te stimuleren, om zodoende vroegtijdig werkstress en burn-out te signaleren.

Yoga

Al meer dan honderd bedrijven zoals bijvoorbeeld ING, EY, Capgemini en de Gemeente Den Haag, besteden gedurende de week aandacht aan stress binnen het bedrijf.

Iedere dag wordt er een ander thema behandeld. Zo leren werknemers ontdekken of hun lichaam gezond genoeg is om om te gaan met stress, leren ze werkstress bespreekbaar maken en kunnen ze checken of de balans tussen werk en privé goed is geregeld.

Verder wordt er aandacht besteed aan yogaworkshops, stresstesten en bewegen tijdens de lunch.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Na burn-out is kans op tweede instorting groot
Sluiten