Ingelise de Vries
Ingelise de Vries | LinkedIn Nieuws 7 nov 2015 / 16:56 uur

Myanmar maakt selfies voor tolerantie

Een selfie lijkt zo gewoon. Maar het kan best een flinke impact hebben. In Myanmar zijn jongeren als een razende selfies aan het maken. Niet als teken van ijdelheid, maar als teken van tolerantie, meldt Mashable.

Een mensenrechtenorganisatie uit het land begon afgelopen zomer met de campagne My Friend. Met de campagne worden studenten aangemoedigd een selfie te maken met iemand die een andere etnische achtergrond of een andere religie heeft en de hashtag #myfriend of #friendshiphasnoboundaries te gebruiken.

Belangrijk

Voor ons lijkt dat misschien een beetje overbodig, maar voor Myanmar is de campagne belangrijk. Tot vijf jaar terug was Facebook geblokkeerd door de militaire junta, werd en flink wat gecensureerd en betaalde je 5000 dollar voor een simkaart.

Inmiddels begint technologie en social media ook in Myanmar zijn weg te vinden, maar er komt een veel groter probleem bovendrijven. Er blijkt veel spanning te zijn tussen mensen met verschillende etnische achtergronden en religies. Vooral moslims zijn de pineut: ze worden niet als bevolkingsgroep erkend en hebben geen recht meer op gezondheidszorg en worden als statenloos beschouwd.

Druppel

Toen er afgelopen jaar een racistische wet werd aangenomen, besloot activiste Wai Wai Nu actie te ondernemen. Ze hoopt dat er vrede mee komt en dat Myanmar met de verkiezingen morgen zal stemmen voor een democratischer politiek. Inmiddels heeft ze zo’n 3000 likes op Facebook en posten steeds meer mensen selfies met andersgelovigen. "Social media is heel belangrijk", zegt Wai Wai tegen Mashable. "Veel racistische groepen gebruiken het om haat te verspreiden. We moeten ervoor zorgen dat jonge mensen dat niet ook gaan doen en social media op een goede manier gebruiken.

Het blijft niet bij selfies, dat is volgens Wai Wai slechts de eerste stap. Hierna zullen er reclamespotjes op TV komen om gelijkheid en acceptatie te promoten. "Onze boodschap is dat we samen een mooie toekomst moeten bouwen. Daar mag natuurlijk de hele wereld aan meedoen."

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Myanmar maakt selfies voor tolerantie
Sluiten