Esther Zandberg
Esther Zandberg Nieuws 19 nov 2015 / 18:28 uur

Mogelijk ronselpraktijken voor jihad op mbo-scholen

Op de Nederlandse mbo-scholen worden mogelijk jihadisten geronseld. Dit laat de MBO Raad weten in een waarschuwing die de brancheorganisatie van alle scholen in het middelbaar beroepsonderwijs en de volwasseneneducatie naar alle aangesloten scholen heeft gestuurd. Om hoeveel gevallen het gaat, is nog niet duidelijk.

Geen paniek

Volgens RTL Nieuws heeft de MBO Raad behalve een waarschuwing ook een handleiding naar de scholen verstuurd. Hierin is te lezen hoe de instellingen moeten omgaan met eventuele ronselpraktijken en hoe ze deze het beste kunnen melden. Volgens de MBO Raad is er verder geen reden om meteen paniekerig te reageren. „Er is geen reden voor paniek of iets anders. Scholen zijn alert, net als de hele samenleving. Mensen wilden weten wat ze zouden moeten doen als er vermoedens zijn. Het antwoord: meld het bij politie en gemeente, die nemen het over”, zegt een woordvoerster van de organisatie.

Er is nog niet concreet duidelijk om hoeveel gevallen van mogelijk ronselen het gaat. Een grote mbo-school in de Randstad laat weten dat bij deze school twee gevallen van ronselen bekend zijn. De hogescholen en universiteiten in Nederland zeggen nog geen signalen te hebben van mogelijke ronselpraktijken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Mogelijk ronselpraktijken voor jihad op mbo-scholen
Sluiten