Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 2 nov 2015 / 11:16 uur

Meer files door ‘aantrekkelijk’ asfalt

Het is de tragiek op de Nederlandse snelwegen: asfalt trekt automobilisten aan. Dat houdt in dat files overal maar tijdelijk verdwijnen als er maatregelen zijn genomen in de vorm van extra rijbanen.

Het aantal files op de Nederlandse wegen is in de afgelopen maand wederom gestegen, berekende de ANWB Vergeleken met oktober vorig jaar groeide de filezwaarte met 16 procent. De forse groei is volledig toe te schrijven aan de drukte in de avondspitsen.

Wordt erger

„Sinds anderhalf jaar is er een toename van het aantal files en gelet op de economische ontwikkelingen waaronder signalen over stijgende volumes in de logistieke sector verwachten wij dat de filegroei blijft doorzetten”, laat een woordvoerder van de ANWB weten.

De positieve effecten van de aanpak van diverse knelpunten, de openstelling van veel extra rijstroken en de economische situatie lijken daarmee langzamerhand uitgewerkt en dat is een terugkerend beeld.

Terugkeren

Vrijwel altijd als er extra asfalt wordt aangelegd, is de positieve uitwerking ervan op de files slechts van tijdelijke aard. Dat komt omdat mensen die eerst deze route meden vanwege de files, weer terugkeren naar het traject dat ineens weer aantrekkelijk is geworden. Ook stappen mensen daardoor weer over van de trein in de auto.

Daarbij groeit het Nederlandse wagenpark inmiddels tot buitensporige proporties. Er rijden meer dan 8 miljoen auto’s in ons land rond en dat worden er voorlopig alleen maar meer.

Asfaltverslaving

Ook bij de opening van de tweede Coentunnel spraken deskundigen uit dat de files uiteindelijk rond 2020 weer ongeveer het niveau aan zullen nemen van voor de opening van de nieuwe onderdoorgang.

Frans Jan Douglas, projectmanager mobiliteit bij p2, het bureau dat onder meer gemeenten, provincies en het Rijk helpt bij het oplossen van mobiliteitsproblemen, zei eerder al tegenover Metro dat Nederlanders asfaltverslaafd zijn, maar dat extra stukken snelweg niet werken.

Lees ook: We gaan nog veeeeeeel langer in de file staan

Alternatieven

Volgens hem kan de overheid beter stoppen met het aanleggen van steeds meer asfalt. „De overheid beloont de asfaltverslaafde forens met asfalt als een tabaksverslaafde met sigaretten. Meer asfalt leidt tot meer autogebruik. De forens heeft genoeg alternatieven voor de file. Via actuele reisinformatie kunnen files worden ontweken, (e-)fietsen en openbaar vervoer zijn een aantrekkelijk alternatief en steeds meer mensen zouden thuis kunnen werken. De Nederlandse forens is echter verslaafd aan asfalt en staat daarom in de file.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Meer files door ‘aantrekkelijk’ asfalt
Sluiten