Rens Oving
Rens Oving Nieuws 2 nov 2015 / 07:20 uur

Mee met een cruise? Dan is fooi verplicht

Cruisevakanties worden, ook in Nederland, steeds populairder. Maar wie voor het eerst inscheept op een vakantievaart kan aan het einde voor een onaangename verrassing komen te staan. Tientallen tot honderden euro’s blijken automatisch op de rekening te zijn bijgeschreven. Zonder het te weten moet je voor elke dag aan boord bijdragen aan de fooienpot.

Fooi is meestal iets waar je als klant zelf voor kiest, maar op cruiseschepen is de verplichte fooi doodnormaal. Het fooiensysteem kan per rederij verschillen, maar in de meeste gevallen gaat het om een vaste bijdrage van ongeveer 10 euro per persoon per dag. Dit bedrag wordt bij de rekening opgeteld en moet aan het einde van de reis bovenop de reissom worden betaald.

Goed zoeken

Volgens onderzoek van juridisch dienstverlener DAS is het vooraf vaak goed zoeken naar deze bijkomende kosten. Zoals bij reisorganisatie Tui dat cruises van verschillende rederijen verkoopt. Helemaal onderaan de pagina met reisinformatie duikt de ‘verplichte fooi’ of ‘verblijfsforfait’ op. Wie negen dagen lang een cruise in de Caraïben wil maken, blijkt achteraf nog eens 9 euro per dag per persoon extra te moeten betalen.

Volgens een woordvoerder van MSC Cruises, een van de grootste cruisereders ter wereld, is de fooienpot vooral bedoeld om het de gast gemakkelijk te maken. „En de fooi is niet verplicht. Als gasten echt ontevreden zijn over de service dan kunnen zij deze van de rekening laten halen. We gaan dan alleen wel het gesprek aan wat er precies is misgegaan. ”

‘Verplicht’

Dat de ‘verplichte’ fooi teruggevraagd kan worden blijkt meestal niet uit de aanbieding. De meeste reisaanbieders schrijven doodleuk dat de fooi wel degelijk verplicht is, of noemen het een verblijfsvergoeding die helemaal niet teruggevraagd kan worden.

Misleidend

Of het nu verplichte fooi of verblijfsvergoeding genoemd wordt, dat consumenten goed moeten zoeken voor ze deze tegenkomen, is volgens Babs van der Staak van de Consumentenbond een slechte zaak. „Als het een vaste bijdrage is dan moet dit gewoon in de prijs zijn opgenomen. Als het om een bedrag gaat dat eventueel teruggevraagd kan worden dan moet dit bij de prijs zelf vermeld worden en niet ergens onderaan de pagina.”

Peter Meijer, contractueel jurist bij DAS, pleit ervoor dat reisorganisaties verplichte fooien gewoon bij de reissom optellen. „Reisaanbieders moeten zich houden aan de Reclamecode Reisaanbiedingen. In deze code staat dat bij de reisaanbieding de reissom inclusief alle vaste bijkomende kosten inbegrepen moeten zijn. En vooraf is al vast te stellen hoeveel fooi er op het schip betaald moet worden. ”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Mee met een cruise? Dan is fooi verplicht
Sluiten