Puck Roest
Puck Roest Nieuws 30 nov 2015

Man vindt na een jaar een nier via Facebook

Een jaar geleden deed Dénis van Vliet een oproep via Facebook waarin hij aangaf op zoek te zijn naar een donornier. Hij ontving honderden reacties maar er zat helaas geen geschikte donor tussen. Afgelopen vrijdag stelde hij de vraag opnieuw en dit keer had hij meer geluk.
„Hallo, mijn naam is Dénis. Misschien kennen jullie me nog wel van vorig jaar. Ik was die jongen die op zoek was naar een nier. Nou ja, dat ben ik nog steeds”, vertelt hij in een filmpje op Facebook. Kort daarna reageerde een 24-jarige vrouw uit Breda op zijn oproep. „Ze wilde al donor worden voordat ze mij kende. Ze zag op de oproep op Facebook en nam direct contact op”, vertelt Dénis tegen Omroep Brabant.

https://www.facebook.com/julie.debruijn.1/videos/10205494877236106/

Een constante kater

De vorige serieuze donor bleek helaas een andere bloedgroep te hebben. Hierdoor zou het traject veel langer duren. De 24-jarige Bredase heeft wel dezelfde bloedgroep. „Mogelijk gaat het daardoor veel sneller”, zegt Dénis. Een jaar geleden werd de 37-jarige Tilburger plotseling ziek. Hij belandde met hoge koorts in het ziekenhuis. „Voordat ik een nierziekte had, wist ik amper wat nieren deden.” Inmiddels weet hij het maar al te goed. Hij voel zich contact vermoeid. „Alsof ik de hele tijd een kater heb”, vertelt hij.
Dénis spreekt deze week met de Bredase af. Daarna volgen er uitgebreide tests om te zien of de 24-jarige dame werkelijk geschikt is. „Het lijkt een serieuze match te worden, maar dat is nu nog even afwachten.” De wachtrijen voor een donor zijn erg lang. Op een nier, het meeste gevraagde orgaan, moet een mens gemiddeld vier jaar wachten.

Wachtlijst voor orgaandonatie

Het aantal patiënten in Nederland, per eerste dag van de maand.

View post on imgur.com

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Man vindt na een jaar een nier via Facebook
Sluiten