Michiel van Berkel
Michiel van Berkel Nieuws 9 nov 2015 / 12:25 uur

Mag een meisje van 5 voor euthanasie kiezen?

Mag een meisje van vijf jaar oud over euthanasie beslissen? Deze vraag tergt Michelle Moon, moeder van de ernstig zieke Julianna. De 5-jarige Julianna lijdt aan de ziekte van Charcot Marie Tooth, ook wel een verzamelnaam van een aantal erfelijke ziekten die de zenuwen aantasten. Haar spieren worden hierdoor niet aangestuurd en verzwakken, waardoor zelfs een verkoudheid dodelijk kan zijn. Het meisje wil graag naar de hemel, zelfs nu ze weet dat haar mama Michelle en papa Steve niet met haar mee zullen gaan.

Hospitaal of hemel?

Longarts Danny Hsia heeft Julianna onder behandeling en meent dat ze wijzer is dan haar leeftijdsgenootjes. “Daarom zou het logisch zijn als we naar haar zouden luisteren. Ik heb onwijs veel vertrouwen in haar vader en moeder”, aldus de arts tegen CNN.

De dokter gelooft dat, mocht Julianna weer een infectie oplopen, een bezoek aan een ziekenhuis waarschijnlijk geen uitkomst zal bieden. “Voor haar zal er geen licht aan het einde van de tunnel zijn. Ze heeft niet meer lang te leven.”

Hsia staat niet alleen in zijn mening. Diana Scolaro, de verpleegkundige die tot driemaal toe aan de zijde van Julianna stond toen ze op de intensive care belandde, steunt de beslissing van de ouders als die naar hun dochtertje zouden luisteren en instemmen met euthanasie. “Je kunt dat enkel begrijpen als je ook een kind hebt dat schreeuwt terwijl een buis door haar neus wordt geduwd. Als het een succesvolle ingreep is, is het een ander verhaal, maar Julianna is het tot nu toe zonder succes geweest.” De verpleegkundige vervolgt: “Ze heeft al zo vaak op het randje van de dood gebalanceerd en ik denk dat we haar niet nog een keer kunnen redden.”

Transcriptie

De situatie waar de familie Moon in zit, zette moeder Michelle aan het denken. Enkele maanden geleden besloot ze de probleemstelling met de wereld te delen. Niet zonder gevolgen, want onder meer CNN nam contact met haar op en besloot de serie “Een kind kiest: hemel of hospitaal” te maken op basis van het emotionele gesprek dat moeder Michelle met haar toentertijd 4-jarige dochtertje voerde en eerder publiceerde.

Michelle: “Julianna, als je weer ziek wordt, wil je dan naar het ziekenhuis of blijf je liever thuis?

Julianna: “Niet naar het ziekenhuis

Michelle: “Maar als je thuisblijft, kan het betekenen dat je naar de hemel gaat.”

Julianna: “Ja, maar ik haat NT (nasale intubatie, via de neus wordt een buis in de longen gebracht, red.). Ik haat het ziekenhuis.”

Michelle: “Oké, dus als je weer ziek wordt, wil je thuis blijven. Je begrijpt dat je dan misschien naar de hemel gaat?”

Julianna knikt

Michelle: “En dat betekent waarschijnlijk ook dat je alleen naar de hemel gaat en mama je pas later zal vergezellen?”

Julianna: “Maar ik zal niet alleen zijn.”

Michelle: “Dat klopt, je zult niet alleen zijn.”

Met ‘niet alleen’ doelt Julianna op God. Haar ouder zijn lid van de City Bible Church en hebben hun dochtertje dan ook religieus opgevoegd. Nooit was de kleuter gezond genoeg om naar de zondagsschool toe te kunnen gaan van de kerkgemeenschap waar haar familie lid van is. Alles wat ze weet, leerde ze van haar ouders; ook dat ze als ze sterft naar de hemel zal gaan.

Het feit dat Julianna christelijke normen en waarden mee heeft gekregen, betekent niet dat zegeen vraagtekens heeft bij het naar de hemel gaan. Ze is onder meer benieuwd of haar 6-jarige broer met haar meegaat.

Julianna: “Zal Alex met mij mee naar de hemel gaan?”

Michelle: “Waarschijnlijk niet. Soms gaan mensen tegelijkertijd naar de hemel, maar vaak gaan ze alleen. Ben je daar bang voor?”

Julianna: “Nee, de hemel is mooi. Maar ik vind doodgaan niet leuk.”

Michelle: “Dat begrijp ik, want dat is het moeilijkste. We hoeven niet bang te zijn om te sterven, omdat we in de hemel geloven. Maar het maakt mij wel verdrietig, omdat ik je zal missen.”

Julianna: “Maak je geen zorgen, ik zal niet alleen zijn.”

Michelle: “Ik weet het. Ik hou van je.”

Julianna: “Ontzettend.”

Michelle: “Ja, ik hou ontzettend van jou. Ik ben gelukkig.

Julianna: “En ik ben ook gelukkig.”

Michelle: “Waarom?”

Julianna: “Omdat jij zo ontzettend van mij houdt.”

Discussie

De emotionele transcriptie zorgt voor verdeeldheid. Sommigen vinden dat Julianna inderdaad zelf voor euthanasie kan kiezen, maar anderen zijn er fel op tegen. Wat vind jij?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Mag een meisje van 5 voor euthanasie kiezen?
Sluiten