Rens Oving
Rens Oving Nieuws 12 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

Kun jij ook met pensioen dankzij kernwapens?

Gemeente-ambtenaren, brandweermannen, leraren en politieagenten profiteren allemaal mee met de productie van kernwapens.

Hun pensioenfonds, ABP, belegt onder andere in kernwapenproducenten. Volgens een rapport van PAX is bijna 1 miljard euro aan pensioengeld geïnvesteerd in bedrijven die betrokken zijn bij de productie van kernwapens.

Boeing

Het pensioenfonds heeft onder andere investeringen in Boeing, wat we kennen als vliegtuigbouwer maar dat ook kernraketten bouwt.

Investeren in kernwapenproducenten is toegestaan. „Het feit dat kernwapens als enige massavernietigingswapens nog steeds niet verboden zijn, wordt door nog te veel financiële instellingen gebruikt als excuus”, zegt Krista van Velzen van PAX.

Volgens een woordvoerder van het pensioenfonds houdt ABP zich inderdaad keurig aan de wet. „Wij houden ons aan het non-proliferatieverdrag, dat ook door de Nederlandse overheid is ondertekend. Hierin staat dat vijf grootmachten in de wereld kernwapens mogen bezitten.”

Vorig jaar trok ABP zich nog wel na veel kritiek terug uit twee kernwapenproducenten uit India, een land dat eigenlijk geen kernwapens zou mogen hebben.

Top 3

ABP is niet het enige Nederlandse bedrijf dat miljoenen investeert in de productie van kernwapens. Ook verzekeraar Aegon en ING hebben honderden miljoenen belegd in kernwapenproducenten, zoals Airbus, Boeing en het Amerikaanse Honeywell dat onder andere raketonderdelen maakt.

Uitsluiten

Daar staat tegenover dat een groeiend aantal bedrijven investeren in bedrijven die ook kernwapens maken helemaal uitsluit. ASN Bank, Triodos, SNS Bank en verzekeraars ASR en Menzis.

Volgens Van Velzen is het hoog tijd dat ook andere grote bedrijven dit voorbeeld volgen. „De deelnemers van ABP hebben al eens heel duidelijk aangegeven niet te willen dat hun pensioengeld naar kernwapenproducenten gaat. Meerdere malen zegde het ABP toe haar beleid ten aanzien van kernwapens te herzien. Maar nog altijd steekt het fonds de pensioenpremies van leraren, brandweerpersoneel en andere ambtenaren in producenten van massavernietigingswapens. Dat is onverdedigbaar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.