Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 8 nov 2015 / 13:43 uur

Kans op celstraf na duiken onder spoorboom

ProRail is het zat. De levensgevaarlijke toestanden op en rond spoorwegen gaan keihard worden aangepakt. Daardoor lopen de daders zelfs kans op een celstraf.

„Wij gaan van ieder incident aangifte doen bij het openbaar ministerie”, zegt Anna Kodde van ProRail. „We hebben het beleid aangescherpt omdat we te vaak gevaarlijk gedrag zien.”

Inmiddels is er drie keer aangifte gedaan tegen personen die verantwoordelijk waren voor een levensbedreigende situatie.

Camerabeelden

Daarbij gaat het om chauffeurs van vrachtwagens en enkele spoorboomduikers. Allen zijn bij ProRail en het openbaar ministerie (OM) bekend dankzij camerabeelden.

Eén chauffeur vervoerde een shovel op een oplegger in Den Bosch. De shovel viel tijdens het passeren van de overweg van het voertuig en belandde tussen de spoorbomen. Een intercity raakte de shovel vol, waardoor deze de overweginstallatie raakte. Een politieman die onderweg was naar zijn werk, raakte daarbij gewond.

Ook werd aangifte gedaan tegen een vrachtwagenchauffeur die wilde keren op een overweg. En tegen enkele jongeren die nog snel een trein wilden halen en daarom onder de gesloten spoorbomen door doken. Daarbij raakte wonderwel slechts een jongen lichtgewond.

Traumatisch

„Het is een traumatische ervaring voor alle betrokkenen geweest,” zegt Kodde. „Ook voor de machinist. Helaas zien we nog te vaak dat mensen met haast nog even onder de gesloten spoorbomen door duiken. Levensgevaarlijk!”

Door het doen van aangifte bij het OM hoopt ProRail dat daders harder worden gestraft. De boetes kunnen oplopen tot drie maanden celstraf, of 7800 euro boete voor volwassenen en 3900 euro voor minderjarigen, zo staat in de Spoorwegwet.

„Het is niet alleen een signaal dat we willen afgeven, we hopen ook echt op een vervolging”, zegt Kodde. „Tot dusverre lopen alle onderzoeken nog, dus er zijn nog geen straffen uitgedeeld.”

7 doden

ProRail schreef wel al langere tijd zelf boetes uit voor onder meer negeren van rode stoplichten en gesloten bomen.

Vorig jaar werden in totaal 749 bekeuringen uitgeschreven bij overwegen. Dat zijn er bijna twee per dag en waarschijnlijk een topje van de ijsberg, zo denkt ProRail.

Daarnaast waren er 23 aanrijdingen op overwegen, waarvan zeven met dodelijke afloop.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Kans op celstraf na duiken onder spoorboom
Sluiten