Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 4 nov 2015

Jongeren zoeken vaker gevaarlijk ’vertier’

In Friesland speelt een toenemend aantal jongeren het gevaarlijke stikspel. Middelbare scholen maken zich hier grote zorgen over en trekken aan de bel. Het stikspel is helaas niet het enige gevaarlijke ’vertier’ waar (vooral) jongeren zich mee bezighouden. De afgelopen jaren zijn heel wat linke spelletjes de revue gepasseerd.

Het stikspel

Bij het stikspel, of de choking game, verstikken jongeren zichzelf of een ander zodat er zuurstoftekort in de hersenen ontstaat. Dit geeft een euforisch gevoel zonder drugs te hoeven gebruiken. Het gevoel wordt wel vergeleken met high worden. Het spel is erg gevaarlijk. Het kan leiden tot het afsterven van hersencellen of verwondingen door verkeerd terechtkomen bij het flauwvallen. Het stikspel heeft wereldwijd al meerdere dodelijke slachtoffers geëist.

Happy slapping

Met een groepje een willekeurig persoon op straat in elkaar slaan, dit filmen met je mobieltje en het op internet plaatsen, dat noemen ze happy slapping. In Groot-Brittannië was het eens rage rond 2005. In Nederland dook het toen ook op. Zo bekende in die tijd een 15-jarige jongen uit de Amsterdamse Bijlmer dat hij zomaar voorbijgangers in elkaar sloeg. Een ander stompte een vrouw een hersenschudding.

Happy slap gaat fout

’Hekkertje’

In 2007 sloeg de politie in Twente alarm over een nieuwe voetbalrage op het schoolplein. Net als bij panna voetbal moest je bij het zogeheten hekkertje, ook wel of blikkie trap, de bal door de benen van een ander schieten, ook wel poorten genoemd. Degene die gepoort werd, moest vervolgens naar een vooraf aangewezen plek rennen. Onderweg mocht iedereen hem of haar naar hartenlust schoppen en slaan. Dit ging er geregeld hard aan toe.

Knock-outgame

Een variant van happy slapping. De bedoeling bij de knock-outgame is dat je met een gerichte klap een willekeurig iemand bewusteloos slaat. De knock-outgame was rond 2013 een plaag in de Verenigde Staten. Er zijn zelfs doden bij gevallen. Gelukkig waaide het nooit echt over naar Nederland. Een Amsterdamse kroegbaas zou wel slachtoffer zijn geworden. Hij werd eind 2013 uit het niets door twee jongens in zijn gezicht geslagen toen hij zijn fiets parkeerde. Hij liep een gebroken neus, gebroken voortanden en een hersenschudding op.

Slachtoffer knockout game neemt wraak met rap

Nek Nomination

In 2014 waaide een drankspelletje over uit Australië. Bij Nek Nomination daagden jongeren elkaar uit om in een teug een glas alcohol leeg te drinken terwijl ze een stunt uithaalden. Via Facebook nomineerden ze drie vrienden die binnen 24 uur hetzelfde moesten doen. Op een gegeven moment verschenen er filmpjes van jongeren die sterke drank achterover sloegen en vervolgens de zee indoken, van bruggen sprongen of op het dak van een rijdende auto zaten. In Ierland zijn hierbij twee doden gevallen.

Deze man moest een flinke boete betalen voor het ‘opdrinken’ van twee goudvissen

https://www.youtube.com/watch?v=xXoSJ-PFimI

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Jongeren zoeken vaker gevaarlijk ’vertier’
Sluiten