Esther Zandberg
Esther Zandberg Nieuws 9 nov 2015 / 12:28 uur

Huh, dankdag? Wat is dat eigenlijk?

Oplettende twitteraars hebben het al kunnen zien: de hashtag ‘dankdag’ is woensdag trending topic op Twitter. Voor enkelen misschien een bekend begrip, maar voor velen een groot mysterie. Want wat is dankdag eigenlijk?

Dankdag is een dag die wordt gevierd in de protestantse kerk. De oprichting van deze dag stamt uit 1578, toen er landelijk werd bepaald dat er in tijden van oorlog en rampen massaal gebeden en gedankt moest worden. Ieder jaar vieren de christenen deze dag op de eerste woensdag in november. Officieel heet deze dag de Dankdag voor Gewas en Arbeid.

Oogst

De naam zegt het al: protestanten vierden zo de oogst die ze in het afgelopen jaar kregen en het werk dat ze daarvoor verricht hadden. Inmiddels strekt dit zich uit naar allerlei dankbaarheid. Vaak doen kerkgangers ook een bezoekje aan de kerk en danken ze voor allerlei dingen die ze in in het afgelopen jaar hebben meegemaakt. Zo ligt de nadruk in de huidige tijd meer op danken voor de economie, de politiek en het leven in het algemeen.

Bedankt hè

En dat danken, dat is anno 2015 niet alleen meer voorbehouden aan de christenen in ons land. Hoewel Nederlanders heel goed zijn in klagen, kunnen wij in ons koude kikkerlandje ook heel goed dankbaar zijn voor dingen.

https://twitter.com/i/status/661847380346687489

https://twitter.com/i/status/661823637201252352

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Huh, dankdag? Wat is dat eigenlijk?
Sluiten