Anne-Fleur Pel
Anne-Fleur Pel Nieuws 16 nov 2015

Hoe zie jij de toekomst na Parijs?

De recente aanslagen in Parijs hebben de wereld in verbijstering achtergelaten. Een aanslag op de Franse jeugd, de Bataclan-generatie, schrijft het Franse blad Libération. Wat doet dit soort terreur met de jongeren in Nederland? Hoe zien zij hun toekomst waarin aanslagen een nieuwe realiteit zijn?

Deze keer: Beau Schenk (19), student Communicatie- en Informatiewetenschappen aan de Universiteit Utrecht, barista in een koffiezaak en blogger.

Hoe hoorde je over de aanslagen in Parijs?

Ik hoorde het nieuws toen ik vrijdagavond uit eten was. Daar hoorde ik vaag ’dat er weer iets gebeurd was in Parijs’. Eenmaal thuis opende ik Facebook, waar het overstroomde van de nieuwsberichten.

Ben je bang geworden?

Ja. Eigenlijk relativeer ik dit soort dingen altijd een beetje weg, maar dit keer denk ik toch wel: „Shit. Waarom wel Parijs en niet een mooi plekje in Nederland?”. Aanslagen van IS gebeuren natuurlijk al veel langere tijd, maar nu Parijs doelwit is zitten we ineens allemaal rechtop. Het komt nu veel te dicht bij onze vrijheid, waar wij zo veel waarde aan hechten.

Laat jij je hierdoor beperken in je bewegingsvrijheid?

Nee, zeker niet. Ik zal nog steeds via de grote stations reizen en ga vanavond ook gewoon lekker op een terrasje zitten. Het zal wel in m’n achterhoofd blijven hangen, maar ik ben niet van plan me over te geven aan de dreiging.

Wat moet/kan Nederland in jouw ogen doen om het risico van een aanslag hier te verkleinen?

Dat vind ik lastig. Aan de ene kant vind ik dat Nederland op deze manier en prima mee omgaat, maar ik snap kritiek van sommige mensen wel. Ik vind het om te beginnen al verstandig dat overal iets meer beveiliging rondloopt op risicovolle plekken. Dat zie ik nu al.

Hoe zie jij de toekomst?

Ik hoop dat we hier in Nederland, en als het even kan ook in de rest van de wereld, vrij kunnen blijven leven. Dat we de volgende generatie kunnen vertellen dat alles goed is gekomen en dat zij zich net zo democratisch, open en gek kunnen gedragen als wij dat hebben gekund. Maar heel eerlijk? Ik denk niet dat Nederland er zonder kleerscheuren vanaf zal komen. Als het ons maar niet gaat overheersen: blijf alsjeblieft gewoon leuke dingen doen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Hoe zie jij de toekomst na Parijs?
Sluiten