Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 23 nov 2015 / 15:47 uur

Het vermeende spoor van de meest gezochte man in EU

De meest gezochte man van Europa is op dit moment Salah Abdeslam. Een 26-jarige verdachte die wist te ontkomen na de aanslagen in Parijs. Hij is de jongere broer van Brahim Abdeslam die een zelfmoordaanslag pleegde op een terras van restaurant Comptoir Voltaire in Parijs.

Anderhalve week na de bloedige aanslagen is Salah Abdeslam nog niet gepakt. Wel zijn er plekken waar hij is gezien, maar ook zijn verschillende berichten over zijn locatie later ontkend door de autoriteiten. Waar is hij nu vermoedelijk wel en niet geweest?

1 Parijs, Frankrijk Vrijdag 13 november
Zeer waarschijnlijk was Salah Abdeslam de chauffeur die de terroristen naar de concertzaal Bataclan bracht. Hij huurde waarschijnlijk ook de auto waarmee de terroristen gebracht werden.

2 Cambrai, Frankrijk Zaterdag 14 november

Een auto met daarin Salah Abdeslam en twee anderen werd door de Franse politie een dag na de aanslagen aan de kant gezet. Dat gebeurde in de Noord-Franse plaats Cambrai. De auto werd gecontroleerd en de mannen konden doorrijden, omdat toen nog niet duidelijk was dat zij iets met de aanslagen te maken hadden.

De Belgische politie kon later in de Brusselse gemeente Molenbeek de twee andere inzittenden oppakken, maar Abdeslam was toen al gevlogen.

3 Koning Boudewijnstadion of Molenbeek, Brussel, België Zaterdag 14 november

De twee mannen waarmee Abdeslam in de auto zat, zouden hem hebben opgehaald in Parijs. Daarna werd hij, volgens verklaringen van deze mannen, afgezet in Brussel. Een van de twee zou hebben verklaard de man te hebben afgezet bij het Koning Boudewijnstadion. Maar de ander beweert dat Abdeslam is afgezet in de Brusselse gemeente Molenbeek. Persbureau Belga zegt bevestiging van deze beide verklaringen te hebben gekregen.

4 Molenbeek, Brussel, België Maandag 16 november

In de Brusselse deelgemeente Molenbeek zou Abdeslam maandag 16 november zijn opgepakt bij een grote politieactie, zo werd gemeld door de Belgische zenders RTL en VTM. Dezelfde dag kwam het Openbaar Ministerie met een bericht dat er wel iemand was opgepakt, maar dit niet Abdeslam was.

5 Nederland Vrijdag 20 november
Nieuwszender CNN meldde vrijdagavond dat er ook in Nederland intensief naar Abdeslam gezocht wordt. Een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie zei later dat dat bericht niet klopte en dat er geen sprake was van een uitgebreide zoektocht in Nederland. Wel was Abdeslam begin februari in ons land. Hij kreeg toen een bekeuring voor het bezit van softdrugs, bevestigde de politie. De verboden middelen kwamen aan het licht nadat Abdeslam op de A27 bij Gorinchem staande werd gehouden voor een reguliere controle.

6 Luik, België Zondag 22 november

Belgische media meldden zondag dat Abdeslam met de auto uit Luik was gevlucht, vanwege politieacties. Hij zou op de snelweg E40 richting Duitsland zijn gereden. Maandag lieten de autoriteiten weten dat een BMW die zondagavond in Luik op de vlucht sloeg ‘geen enkele band vertoont met de lopende operatie.’

Wie is Salah Abdeslam?

Salah Abdeslam is een Fransman die in Brussel werd geboren. Hij woonde ook in Brussel, in de deelgemeente Molenbeek. Hij heeft enkele jaren als technicus gewerkt voor het streekvervoer in Brussel. Volgens een woordvoerder viel hij daar nooit op als geradicaliseerd. Hij was wel in beeld bij de Belgische politie. Het is niet bekend of hij ooit naar Syrië is gereisd. Een van zijn broers, Brahim Abdeslam, blies zichzelf op tijdens de aanslagen in Parijs.

Een andere broer, Mohamed Abdeslam, werd een dag later opgepakt. Maar hij werd weer vrijgelaten, volgens zijn advocaat had Mohamed een onweerlegbaar alibi voor vrijdagavond, toen de aanslagen plaatsvonden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het vermeende spoor van de meest gezochte man in EU
Sluiten