Rens Oving
Rens Oving Nieuws 24 nov 2015 / 08:29 uur

Grondtroepen naar Syrië sturen of juist niet?

Na de aanslagen in Parijs, in Beiroet en de bom in het Russische vliegtuig boven Egypte, lijken westerse politici vastbesloten om Islamitische Staat (IS) te lijf te gaan.

We zijn nu in ‘oorlog’ met IS, dat moet worden ‘weggevaagd’. Volgens CDA-leider Sybrand Buma moeten we zelfs ultieme conclusies trekken en grondtroepen naar Syrië en Irak sturen.

Internationale coalitie

Ook in de rest van de wereld wordt gesproken over een nieuwe fase in strijd tegen het zelfverklaarde kalifaat in Syrië en Irak. De Franse president François Hollande draait deze week overuren om de coalitie tegen IS aan elkaar te smeden.

De Britse premier David Cameron zegde maandag al toe om het Lagerhuis te vragen om in Syrië te mogen bombarderen. Dinsdag vliegt Hollande naar de Verenigde Staten voor een gesprek met president Obama. Op donderdag staat de Russische president Poetin op het programma.

Maar hoe de oorlog tegen de terreurgroep dan precies gevoerd moet worden, blijft onduidelijk.

Drie mogelijkheden

Metro vroeg aan militair historicus Christ Klep wat de mogelijkheden zijn. Hij legde drie verschillende scenario’s uit.

1 Op dezelfde voet doorgaan

„Door verschillende landen worden bombardementen uitgevoerd in Syrië en Irak. De echte doelwitten zoals commandocentra zijn inmiddels wel geraakt. Daarnaast zijn er militaire adviseurs actief die onder meer de Koerden en het Iraakse leger ondersteunen. Hiermee wordt IS vooral ingedamd. Door continu konvooien te bestoken vanuit de lucht, zorg je ervoor dat zij zich nauwelijks nog kunnen bewegen en zeer moeilijk gebieden kunnen veroveren. Daarmee ga je IS niet definitief verslaan, maar is hun groei wel tot stilstand gebracht.”

2 Bondgenoten op de grond ondersteunen

„Hollande probeert de internationale coalitie meer op één lijn te krijgen. Onder andere Rusland zou dan alleen nog IS-doelen in Syrië moeten aanvallen. Om vervolgens de oorlog op de grond te winnen, heb je lokale bondgenoten nodig. De Koerden hebben al bewezen dat ze IS kunnen verslaan, zij zouden nog meer ondersteund moeten worden. Ook de Syrische rebellen en het Iraakse leger zouden dan steun moeten krijgen om tegen IS op te trekken. Dit zou waarschijnlijk een strijd worden die een jaar of vier duurt, maar de overwinning zou op de lange termijn stand kunnen houden.”

3 Een grootscheepse grondoorlog in Syrië en Irak

„Met een leger van 50.000 tot 80.000 militairen moet het mogelijk zijn om IS-gebied schoon te vegen. Maar deze militaire overwinning van grondtroepen gaat gepaard met heel veel geweld en doden. De ervaringen in Afghanistan en Irak laten daarnaast zien dat je met de inzet van troepen zeer veel tegenstand creëert. IS en ook de Taliban zijn daar een goed voorbeeld van. Vooral de VS is daarom zeer terughoudend om troepen te sturen. Want de VS weet dat een overwinning op de korte termijn zeer moeilijk te behouden is op de langere termijn.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Grondtroepen naar Syrië sturen of juist niet?
Sluiten