Metro
Metro Nieuws 24 nov 2015 / 15:21 uur

Gijzeling Mali: gijzelaars vrij, dodental loopt op

Update 20.43: Speciale eenheden van het Malinese leger zijn nog steeds bezig met het overmeesteren van militanten in een hotel in de hoofdstad Bamako. De aanvallers houden zich schuil op de bovenste verdiepingen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid gezegd.

,,De aanvallers hebben geen gijzelaars meer. Ze hebben zich verschanst op de bovenste verdiepingen. Ze zijn alleen met leden van het Malinese leger, die proberen ze te overmeesteren," aldus woordvoerder Amadou Sangho. Zeker twee militanten zijn gedood door het leger. Hoeveel extremisten er nog in het hotel zijn, is niet duidelijk.

27 lichamen

VN-blauwhelmen hebben in het Radisson Blu-hotel in de Malinese hoofdstad Bamako zeker 27 lichamen zien liggen. Het gaat volgens persbureau Reuters om voorlopige aantallen, het hotel wordt verder doorzocht.

De radicale islamitische beweging al-Mourabitoun heeft de aanslag samen met al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) uitgevoerd. Dat heeft de terreurgroep gezegd. Al-Mourabitoun, dat de aanslag eerder op de dag al had opgeëist, is gelieerd aan terreurbewegeing al-Qaeda en komt uit het noorden van Mali. De beweging wordt vooral gevormd door Toearegs en Arabieren.

Verzen uit Koran

Volgens lokale media lieten de gijzelnemers mensen vrij die uit de Koran konden citeren. Bij de bestorming schreeuwden de terroristen ,,Allahu akbar". De groepen hielden ongeveer 170 personen vast, onder wie mensen uit Turkije, China, India en Amerika. Een Belgische diplomaat is om het leven gekomen bij de aanslag.

Volgens het ministerie van Defensie in Den Haag waren er geen Nederlandse militairen ondergebracht in het hotel. Nederlandse militairen nemen deel aan de VN-Missie in het Afrikaanse land, MINUSMA. De meeste militairen zijn gelegerd in de noordelijke stad Gao. Een klein aantal is werkzaam op het hoofdkwartier van de VN-missie in Bamako. Ook zijn er enkele tientallen politietrainers en een klein aantal civiele deskundigen voor onder meer de ontwikkeling van de rechtsstaat op missie in het land.

Update 19.02: De radicale islamitische beweging al-Mourabitoun heeft de aanslag vrijdag op een hotel in de Malinese hoofdstad Bamako samen met al-Qaeda in de Islamitische Maghreb (AQIM) uitgevoerd. Dat heeft de terreurgroep gezegd. Door de aanval kwamen zeker 27 mensen om.

Update 18.02: Speciale eenheden van het Malinese leger zijn nog steeds bezig met het overmeesteren van militanten in een hotel in de hoofdstad Bamako. De aanvallers houden zich schuil op de bovenste verdiepingen. Dat heeft een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid gezegd.

,,De aanvallers hebben geen gijzelaars meer. Ze hebben zich verschanst op de bovenste verdiepingen. Ze zijn alleen met leden van het Malinese leger, die proberen ze te verjagen," aldus woordvoerder Amadou Sangho. Twee militanten zijn gedood door het leger. Hoeveel extremisten er nog in het hotel zijn, is niet duidelijk.

Update: 17:13 VN-blauwhelmen hebben in het hotel Radisson Blu in de Malinese hoofdstad Bamako zeker 27 lichamen zien liggen na de gijzelingsactie van vrijdag. Het gaat volgens persbureau Reuters om voorlopige aantallen, het hotel wordt verder doorzocht.

Update 16.47 uur: De aanvallers hebben niet langer gijzelaars in handen. Dat heeft de Malinese regering bekendgemaakt.

De terreuractie heeft volgens diverse media zeker achttien mensen het leven gekost. Onduidelijk is of dat allemaal gijzelaars waren of dat er ook daders onder zijn.

Update 16.25 uur: De radicale islamitische beweging al-Mourabitoun heeft de verantwoordelijkheid opgeëist. De groep is gelieerd aan al-Qaeda en komt uit het noorden van Mali.

De beweging wordt vooral gevormd door Toearegs en Arabieren.

Update 16.00 uur: Wat weten we nu over de situatie in Mali?

  • Er zijn zeker vier gijzelaars omgekomen. Twee mensen met de Malinese nationaliteit, één met de Belgische en één met de Franse.
  • Ongeveer tachtig mensen, onder wie personeel van Air France en Turkish Airlines, zijn bevrijd door het leger en door Franse en Amerikaanse militairen.
  • De gijzeling begon rond 07.00 uur.
  • De terroristen arriveerden bij het hotel in auto’s met nummerborden van diplomaten.
  • Voor zover bekend zijn er geen Nederlanders in het hotel.
  • Berichten over het aantal schutters lopen uiteen van twee tot tien.

Update 14.00 uur: In het aangevallen hotel in de Malinese hoofdstad Bamako zijn behalve de aanvallers nog 137 mensen aanwezig. Dat heeft het hotel laten weten. De aanvallers hebben zich volgens berichten verschanst op de zevende verdieping het hotel.

Het is onduidelijk of de mensen die nog in het hotel zijn, worden vastgehouden door de aanvallers of dat ze zich hebben verstopt. Ook is niet duidelijk of iedereen nog leeft. Het gaat volgens het hotel om 124 gasten en dertien personeelsleden. Eerder werden er 80 gijzelaars bevrijd.

Update 11.45 uur: Het Malinese leger is in actie gekomen. Volgens de Malinese internetsite MaliActu.net heeft de minister van veiligheid gezegd dat „de aanval is ingezet”. Er zijn volgens de bewindsman zeker drie gijzelaars gedood.

Update 11.00 uur: De gijzelnemers hebben een aantal mensen laten gaan. Zo zijn er onder anderen mensen vrijgelaten die de Koran konden citeren. Twee vrouwen zijn volgens Franse media door veiligheidstroepen uit het hotel bevrijd.

De gijzelnemers zijn mogelijk jihadisten van de strijdgroep Ansar Dine. Die wordt geleid door extremist Iyad Ag Ghaly die eerder naam maakte als Toeareg-rebel. Hij stapte in 2012 over op het jhadisme en stichtte Ansar Dine. Hij heeft recent Fransen in Mali bedreigd.

————————————————————————

Gewapende mannen hebben vrijdag een groot hotel in de Malinese hoofdstad Bamako aangevallen. Volgens plaatselijke media wordt in en rond het Radisson-hotel in het centrum van de stad geschoten. Militairen en politie hebben het hotel omsingeld.

Buitenlandse gasten

De aanvallers, waarschijnlijk twee jihadisten, hebben 170 mensen in gijzeling genomen. Volgens de Franse zender RFI arriveerden de gijzelnemers in een auto met diplomatieke kentekens. Ze gingen het 190 kamers tellende hotel Radisson Blu binnen en openden daar het vuur op de zevende etage.

In het hotel verblijven doorgaans veel buitenlanders waaronder personeel van vliegtuigmaatschappij Air France. Veiligheidsdiensten hebben het complex omsingeld en van de buitenwereld afgesloten. Een woordvoerder van de VN-missie in Mali zei dat er slachtoffers zijn gevallen. Er zijn ook VN-militairen naar het hotel gestuurd.

In het straatarme Sahelland Mali zijn Nederlandse militairen actief in het kader van de missie van de Verenigde Naties om het land weer op de rails te krijgen. Het land hield vrijwel op te bestaan in 2012 toen een nieuwe opstand van Toearegs en een militaire staatsgreep werden gevolgd door een snelle opmars van jihadisten.

Toen die vanuit het noordoosten het hele land onder de voet dreigden te lopen, greep Frankrijk begin 2013 militair in. De Franse missie is later dat jaar omgezet in een VN-missie (Minusma), waar Nederland met 450 militairen aan meedoet. Veel van hen zijn gelegerd in Goa, cicra 950 kilometer ten noordoosten van de hoofdstad Bamako.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Gijzeling Mali: gijzelaars vrij, dodental loopt op
Sluiten