Puck Roest
Puck Roest Nieuws 10 nov 2015 / 17:15 uur

Gezondheidsraad: Werk zo min mogelijk ‘s nachts

Ben jij geregeld in het holst van de nacht aan het werk? Probeer dit dan in de toekomst zoveel mogelijk te beperken. Dat stelt de Gezondheidsraad dinsdag in het advies ‘Nachtwerk en gezondheidsrisico’s.

Volgens het onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan werken ruim 1 miljoen Nederlanders in de avond of de nacht. Dat gaat om zo’n 16 procent van de Nederlandse beroepsbevolking. Maar uit wetenschappelijk literatuur blijkt dat deze nachtdiensten niet altijd gezond zijn.

Nachtwerk en borstkanker

Op korte termijn zou nachtwerk kunnen leiden tot concentratieverlies met een verhoogde kans op bedrijfsongevallen, verhoogde prikkelbaarheid, slaapproblemen en chronische vermoeidheid. Maar ook op lange termijn kan werken tijdens het nacht effect hebben op de gezondheid. Zo concludeerde de Gezondheidsraad in 2006 dat er een verband is tussen langdurig verrichten van nachtwerk en borstkanker bij vrouwen.

Preventieve maatregelen

Een voorwaarts roterend rooster of een kort slaapje tijdens de nachtdienst helpen mogelijk tegen de klachten op korte termijn. Maar het is nog onduidelijk hoe werknemers zichzelf kunnen beschermen tegen klachten op langere termijn.

Bovendien zouden al die nachtdiensten ook niet goed zijn voor je relatie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Gezondheidsraad: Werk zo min mogelijk ‘s nachts
Sluiten