Iris Hermans
Iris Hermans | LinkedIn Nieuws 30 nov 2015 / 08:18 uur

Geen Rus meer aan Turkse all-inclusive bar

Jij schiet mijn gevechtsvliegtuig neer, ik leg jouw toerisme plat, moet de Russische president Vladimir Poetin hebben gedacht. Zaterdag ondertekende hij een decreet met daarin een reeks van zware economische sancties die direct van invloed zijn op onder andere het Turkse hotelwezen. Na de Duitsers zijn het namelijk de Russen die het vakantieland het meest bezoeken: vorig jaar zaten in totaal bijna 4, 5 miljoen Russen aan de baklava op locatie. De all-inclusive eetzalen en hotelbars zullen vanaf nu in elk geval stukken rustiger zijn, want geen Rus die nog naar Turkije op vakantie mag.

Wie de bal kaatst

Dat in nog geen week de verstandhouding tussen twee landen en hun presidenten 180 graden kan draaien, daar zijn Rusland/Poetin en Turkije/Erdogan het levende bewijs van. Dinsdag schoten Turkse F-16’s de Russische Soechoj-Su-24 neer waarbij de piloot om het leven kwamen. Poetin laat deze ‘steek in de rug’ niet zomaar over zijn kant gaan. Hieronder een overzicht van de Russische sancties tegen Turkije die al bijna een week in de lucht hingen en zaterdag officieel in werking zijn gezet, om ‘de nationale veiligheid en die van de Russische burgers’ te bewaken.

Russische sancties tegen Turkije

1. Een verbod of beperking van nog nader te bepalen Turkse goederen
2. Turkse bedrijven moeten hun activiteiten op Russisch grondgebied beperken
3. Russische touroperators mogen geen reizen meer naar Turkije aanbieden
4. Luchtvaartmaatschappijen mogen geen chartervluchten meer uitvoeren tussen Rusland en Turkije
5. Strengere verkeerscontroles: Turkse vrachtwagens en schepen zullen meer worden gecontroleerd aan de grenzen en in de havens

Special price voor Turkije

Vrijdag al liet Rusland weten de visumplicht voor Turkse burgers weer in te voeren per 1 januari. Deze maatregel en de hier bovengenoemde bevelen zullen vooral de toeristenindustrie vol in het hart raken. Zo liet het Russische reisbureau Natalie Tours al meteen weten dat alle reizen naar Turkije zouden worden opgeschort ‘vanwege een instabiele politieke situatie.’ De Turkije-liefhebber in andere landen kan daarentegen wel een klein vreugdedansje doen. Omdat nu heel plotseling de Russische afzetmarkt is weggevallen, moeten hotels snel veel kamers kwijt, zo verwacht een medewerker van TurkijeReisburo.nl, „en dat leidt tot mooie aanbiedingen."

Erdogan toch ‘ontdaan’

Waar president Erdogan eerst nog zei dat Turkije geen excuses zou maken aan Rusland omdat het ‘volledig in zijn recht stond het luchtruim te verdedigen’, was zijn toon zaterdag tijdens een tv-toespraak een stuk milder en zei hij dat hij ‘ontdaan’ was door de gebeurtenissen. Hij hoopt dat de relatie tussen de twee landen wordt hersteld tijdens de Klimaattop die maandag in Parijs begint. „Een confrontatie is voor niemand goed. Net zo goed als Rusland belangrijk is voor Turkije, zijn wij dat voor Rusland."

Sporters mogen wel

De sancties mogen in elk geval géén bekers en medailles in de weg staan. Turnster Polina Fedorova, tennisster Svetlana Koeznetsova en andere Russische atleten hoeven zich dan ook geen zorgen te maken, want minister van Sport Vitaly Mutko meldt zondag dat ‘atleten in Turkije gewoon kunnen deelnemen aan sportevenementen, maar wel met maximale beveiliging’.

Reageer op artikel:
Geen Rus meer aan Turkse all-inclusive bar
Sluiten