Alrik de Jong
Alrik de Jong | LinkedIn Nieuws 10 nov 2015 / 15:38 uur

Geen rem meer op aantal executies in Saudi-Arabië

Saudi-Arabië heeft dit jaar minstens 151 mensen geëxecuteerd. Dat is het hoogste aantal sinds 1995 en ver boven het gemiddelde van negentig in de afgelopen jaren, meldde Amnesty International maandag.

Diplomaten veronderstellen dat meer rechters zijn benoemd waardoor mogelijk een achterstand in beroepszaken is ingehaald. Politieke analisten zeggen dat het misschien ook kan wijzen op de oorlogen en politieke onrust in de regio.

Het koninkrijk staat in de top vijf van landen met de meeste executies. Vorig jaar stond het land op plaats drie, na China en Iran, maar voor Irak en de Verenigde Staten, volgens cijfers van Amnesty. Deze vijf landen executeerden ook de meeste gevangenen in de eerste helft van 2015.

Verdedigers van de Saudische doodstraf zeggen dat onthoofdingen, meestal met een enkele zwaardslag, minstens zo humaan zijn als de dodelijke injecties in de Verenigde Staten. Ze betreuren elke vergelijking tussen executies van veroordeelde misdadigers en buitengerechtelijke executies door Islamitische Staat van gijzelaars.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Geen rem meer op aantal executies in Saudi-Arabië
Sluiten