Rens Oving
Rens Oving Nieuws 2 nov 2015 / 15:02 uur

Geen luchtalarm vanwege angst vluchtelingen

In heel het land klinkt op de eerste maandag van de maand, stipt om 12.00 uur het luchtalarm. In heel het land? Nee, Schagen en Tubbergen lieten de sirenes maandag zwijgen.

Het alarmsysteem werd in Schagen wel getest. Maar om bij, vooral Syrische vluchtelingen, geen paniek te veroorzaken, gebeurde dit geluidloos.

In Schagen gaat het om 180 vluchtelingen, waaronder 60 kinderen, die in een tijdelijke opvang verblijven. „Zij zijn grotendeels afkomstig uit Syrië en zijn op de vlucht voor een verschrikkelijke oorlog. Om te voorkomen dat deze kwetsbare groep nodeloos van streek raakt door de sirenes, testen we het systeem deze keer geluidloos”, schrijft de gemeente op haar website.

In Tubbergen werden de sirenes in het dorp vanwege de aanwezigheid van de vluchtelingen helemaal niet meegenomen in de test.

Iedere eerste maandag van de maand wordt het luchtalarm getest waarmee mensen in geval van nood gewaarschuwd kunnen worden. De bedoeling is dat het systeem op termijn gaat verdwijnen. Mogelijk eind 2017 zullen de sirenes definitief worden ontmanteld om plaats te maken voor andere waarschuwingsmethodes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Geen luchtalarm vanwege angst vluchtelingen
Sluiten