Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 24 nov 2015 / 17:37 uur

Een miljard aan verkeersboetes: dat moet minder

Het loopt de spuigaten uit met verkeersboetes. Sinds 1990 is het bedrag dat werd opgehaald met bekeuringen iedere tien jaar verdubbeld. Daarom zitten we nu op een miljard euro dat binnenkomt bij de Staatskas door verkeersovertredingen.

De hoogte van de boetes blijft jaarlijks groeien en raakt de Nederlandse burger in de portemonnee. Het geld van de boetes wordt door het kabinet gebruikt om de gaten in de begroting te dichten. Politieke partij DENK vindt dat onrechtvaardig. „Dit kan niet en dit mag niet!”, aldus Tunahan Kuzu. Kamerlid Kuzu zal woensdag tijdens de begroting Veiligheid en Justitie een motie indienen om de verkeersboetes met de helft te verlagen.

Melkkoe

„We zien een exponentiële stijging wanneer we kijken naar de cijfers van de afgelopen jaren. In 1990 werd er 200 miljoen euro verdiend aan boetes en nu casht de overheid er zelfs 1 miljard euro mee! Dat is een gigantisch bedrag waar de Nederlandse burgers de dupe van zijn. Het kabinet gebruikt de burger als melkkoe. Dat zegt ook de Algemene Rekenkamer, die volstrekt onafhankelijk naar de rechtmatigheid van de overheidsuitgaven kijkt.”

Het is zeker niet zo dat meer mensen een boete krijgen. Er is juist een onderzoek uitgevoerd naar de oorzaak van de daling van het aantal boetes en transacties. Deze zijn grotendeels toe te schrijven aan gedragseffecten, voornamelijk veroorzaakt door een sterker bewustzijn van de pakkans.

Trajectcontrole

Overige redenen voor minder boetes en transacties zijn volgens DENK de verminderde verkeersdrukte vanwege de economische crisis en de slijtage van de trajectcontrolesystemen. „Het feit dat minder mensen overtredingen maken, heeft dus aanzienlijk weinig te maken met de belachelijke hoogte van de boetes, maar meer met dat de mensen bewuster rijden.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Een miljard aan verkeersboetes: dat moet minder
Sluiten