Dion Mebius
Dion Mebius Nieuws 14 nov 2015 / 13:48 uur

Drie dagen rouw in Frankrijk, trekpleisters dicht

De Franse president Hollande heeft vanochtend een periode van drie dagen van nationale rouw afgekondigd na de aanslagen in Parijs. Maandag om 12.00 uur wordt in heel Frankrijk een minuut stilte in acht genomen om de slachtoffers te herdenken. Hollande betitelde de terreurdaad, die is opgeëist door Islamitische Staat, bovendien als ‘een oorlogshandeling’.

Hollande deelde dit mee na afloop van een bijeenkomst van de nationale veiligheidsraad in het Elysée. De president zei dat aanvallen, die tot op heden 127 mensenlevens eisten, buiten het land door IS zijn georganiseerd en met hulp in Frankrijk zijn uitgevoerd. Hij verklaarde dat hij het parlement maandag in een buitengewone vergadering zal toespreken.

Attracties dicht

Als gevolg van de aanslagen zijn vele toeristische attracties in Parijs vandaag gesloten. Zo zal de Eiffeltoren niet kunnen worden beklommen door bezoekers. De beroemde attractie in Parijs vraagt bezoekers om begrip voor de maatregel. Kort na de aanslagen gingen ter nagedachtenis aan de slachtoffers de lichten op de Eiffeltoren al uit. Dat was voor het eerst sinds de opening in 1889.

https://twitter.com/AyishaBaloch/status/665467766183456769

Ook Disneyland houdt zijn deuren gesloten. Op de eigen website liet het attractiepark weten dat het niet open gaat als steunbetuiging aan de slachtoffers van de terreurdaad. „Onze gedachten en steun gaan uit naar iedereen die is getroffen door deze vreselijke aanslagen.” Tevens zullen andere trekpleisters als het Louvre en het Petit Palais vandaag dicht blijven.

U2 treedt niet op

Niet alleen toeristische attracties blijven dicht. Ook diverse scholen en universiteiten in de regio Île-de-France, waar Parijs onder valt, hebben aangekondigd de deuren gesloten te houden. Dat heeft het Franse ministerie van Onderwijs zaterdag onder andere via Facebook en Twitter laten weten. Alle andere openbare gebouwen zullen tevens gesloten blijven.

Geplande sportevenementen in Parijs dit weekeinde gaan eveneens niet door. Ook diverse schouwburgen en concertzalen gaan niet open. Een van de concerten die op de planning stond was die van de populaire Ierse rockband U2. „Onze gedachten gaan uit naar alle slachtoffers en hun familie", meldt de band op de eigen website. Het optreden wordt op een geschikt moment ingehaald.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Drie dagen rouw in Frankrijk, trekpleisters dicht
Sluiten