Mario Wisse
Mario Wisse Nieuws 10 nov 2015 / 15:39 uur

De complexe zaak van een vermoorde tiener

Wat je moet weten over de zaak Nicole van den Hurk.

Nu in het nieuws omdat
Ruim twintig jaar na de gewelddadige dood van de 15-jarige Nicole van den Hurk staat er eindelijk een verdachte voor de rechter. Plaats van handeling: de rechtbank in Den Bosch.

De zaak
De 15-jarige Nicole van den Hurk vertrekt in de vroege ochtend van 6 oktober 1995 op de fiets van het huis van haar oma naar haar vakantiebaantje in een winkelcentrum. Zes weken later wordt ze dood gevonden in de bossen tussen Mierlo en Lierop. Het meisje blijkt te zijn verkracht en vermoord.

Verdachten
Een jaar na de moord wordt Nicole’s stiefvader, bij wie ze woonde, korte tijd als verdachte gezien. Ook haar stiefbroer Andy zit twee keer vast in verband met de zaak. Dan wordt het stil. Tot 2011, het jaar waarin een coldcaseteam nieuw leven in de zaak blaast. Op de sporen die in 1995 zijn gevonden tijdens het onderzoek naar de moord wordt met verbeterde technieken dna vastgesteld. Gevolg: op 17 januari 2014 rekent justitie een nieuwe verdachte in: Jos de G., een veertiger uit Helmond. De politie kwam De G. op het spoor omdat hij een verleden als seksdelinquent heeft en omdat hij slachtoffers van de fiets sleurde en meenam naar een bos of rietveld, net zoals met Van den Hurk is gebeurd.

Complex 1
De zaak wordt bemoeilijkt door een aantal dingen. Zo werd het stoffelijk overschot van Van den Hurk pas na zes weken ‘bemonsterd’ en dat ging twintig jaar terug minder nauwkeurig dan nu. Gevolg: een volledig dna-profiel van de dader ligt er niet.

Complex 2
Het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) spreekt bovendien niet eens van een dna-profiel maar van een mengprofiel, omdat minimaal drie personen eraan hebben bijgedragen. Naast het dna dat van verdachte zou zijn, zijn er ook sporen van haar toenmalige vriendje én van een onbekende derde en zelfs vierde persoon op het lichaam van Van den Hurk aangetroffen.

Complex 3
Verdachte De G., die een verleden heeft als seksdelinquent, sluit niet uit dat hij seks heeft gehad met de twaalf jaar jongere Van den Hurk. ‘Als dat zo is, was dat op vrijwillige basis’, beweert hij. De G. leidde naar eigen zeggen half jaren negentig een losbandig leven met veel bier en losse contacten.

Huidige stand van zaken
De Bossche rechtbank hoorde gisteren het Nederlands Forsensisch Instituut (NFI) en Independent Forensic Services (IFS) met als doel: de betrouwbaarheid bepalen van het DNA-profiel dat gemaakt is op basis van het sperma dat op het meisje is aangetroffen. Maar de rechtbank concludeerde gisteren dat er nog te veel vragen zijn om tot een bepaling te komen. Wordt vervolgd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
De complexe zaak van een vermoorde tiener
Sluiten