Esther Zandberg
Esther Zandberg Nieuws 6 nov 2015 / 07:22 uur

De bijzondere adviezen van het Voedingscentrum

Woensdag was dé dag dat de Gezondheidsraad kwam met een nieuw voorschrift voor gezonde voeding. Een handje noten, één keer per week vis en nog steeds de gebruikelijke boterham. Allemaal voorschriften die het Voedingscentrum gaat toevoegen aan zijn huidige Schijf van Vijf, een richtlijn die door veel Nederlanders vaak wordt gevolgd. Maar moeten we alles wat het Voedingscentrum zegt wel zo klakkeloos aannemen? Vooral omdat de instelling zelf ook regelmatig in opspraak komt.

Nitraten

Vraag eens een aantal mensen hoe vaak je spinazie mag eten en waarschijnlijk zegt bijna niemand ‘elke dag’. Vanwege de hoeveelheid nitraat in spinazie zou het namelijk schadelijk zijn de bladgroente elke dag te eten. En helemaal uit den boze was een stukje vis met een portie spinazie. De nitraatrijke groente kon namelijk worden ingezet in nitriet en dit weer in nitrosamines. Volg je het nog? Om een lang verhaal kort te maken: deze combinatie kon zeer schadelijk zijn. Met dit advies in ons achterhoofd aten wij brave Hollanders tijden geen vis en spinazie samen en eten we maar twee keer per week spinazie. Inmiddels zijn we enkele jaren verder en is het Voedingscentrum naar buiten gekomen met het nieuws dat je eigenlijk zoveel spinazie kunt eten als je wilt. Of je daar gelukkig van wordt, dat is een tweede vraag.

Paling

In 2010 raakte het Voedingscentrum wederom in opspraak. Al langere tijd adviseerde het overheidsorgaan om geen paling uit Nederlandse rivieren te eten, omdat er in deze vis grote hoeveelheden giftige stoffen zouden zitten. Toch werd er omtrent zwangere vrouwen met geen woord gerept over de paling. Zwangere vrouwen zouden moeten oppassen voor rauwe zalm, tonijn en vele andere vissen. Maar paling, dat leek niets uit te maken. Het programma Zembla deed in een uitzending een boekje open over deze incomplete voorlichting. Uiteindelijk paste het Voedingscentrum de voorlichting aan op de website.

Suiker

Is suiker slecht voor je lichaam? „Dat kunnen we niet zo stellen”, zegt het Voedingscentrum op de eigen website. Wel wordt gewaarschuwd voor gaatjes in je tanden, vermoeidheid en eventueel darmklachten. Maar nergens wordt gesproken over duidelijke voorschriften rond de inname van suikers, zoals de World Health Organisation wel doet. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie eten we namelijk veel te veel suiker. Daarnaast raadt de WHO aan om slechts 10 procent van je dagelijkse calorieën uit suiker te halen. Het is nog niet duidelijk hoe slecht suiker daadwerkelijk is.

Superfoods

Het was een rel van jewelste, toen het Voedingscentrum in 2014 naar buiten kwam met het antisuperfoodsbericht. Volgens het centrum zouden superfoods onzin zijn en zou de dagelijkse inname van superfoods zorgen voor een niet gevarieerd voedingspatroon. Sterker nog: het bestaan van superfoods werd zelfs ontkend. Volgens het Voedingscentrum zouden de gojibessen en chiazaadjes slechts een marketingtruc zijn. Vele liefhebbers van het supervoedsel waren ontzet over het bericht. Wat volgde, was een stroom van welles-nietesberichten. In ieder geval zijn rond superfoods volgens het Voedingscentrum gewoonweg niet genoeg wetenschappelijke bewijzen om aan te nemen dat het echt de gezondheidseffecten heeft die worden geclaimd.

De Schijf van Vijf

Wie is er niet groot geworden met de welbekende Schijf van Vijf? Aardappels, groente, vlees, een stukje vis op zijn tijd en een lekker bammetje tussen de middag. Dit voedingsadvies is jarenlang een handvat geweest voor een gezond eetpatroon bij Nederlanders. Maar in de loop der jaren werd de schijf ook steeds vaker bron van kritiek, vooral gezien de hoeveelheid koolhydraten die het centrum op dagelijkse basis voorschrijft. Natuurlijk wil de schijf bovenal gezond en gevarieerd eten bevorderen en daar is helemaal niks mis mee.

Het Voedingscentrum verwacht aankomend voorjaar met een vernieuwde Schijf van Vijf te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De bijzondere adviezen van het Voedingscentrum
Sluiten