Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 13 nov 2015 / 11:27 uur

De beul van IS gedood, wie was Jihadi John?

IS-strijder Mohammed Emwazi, beter bekend als ‘Jihadi John’ is dood. De 26-jarige beul van IS, die in verschillende onthoofdingsvideo’s te zien is, werd gedood door een aanval met een Amerikaanse drone in Syrië, zo maakte een Amerikaanse functionaris vrijdag bekend.

Jihadi John

Jihadi John werd gezien als de belangrijkste slachter van IS. Zijn wrede gezicht verwierf Emwazi in 2014 met de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley. Later volgden de Amerikaanse journalist Steve Sotloff, de Britse hulpverleners David Haines en Alan Henning en de Japanse journalist Kenji Goto. Tussendoor was hij nog te zien in een video over een massa-onthoofding, waar hij een Syrische militair de hals doorsneed.

Leven

Emwazi werd geboren in Koeweit. Als zesjarige kwam hij naar Londen, waar hij opgroeide en op bekenden overkwam als een vriendelijke, beleefde jongen. Maar hij radicaliseerde in hoog tempo na zijn afstuderen in informatica aan de Westminster Universiteit in Londen.

Emwazi vertrok voor een safarireis naar Tanzania, maar werd in Dar es Salaam opgepakt omdat hij zich zou willen aansluiten bij de terreurbeweging al-Shabaab in Somalië. Na verhoor werd hij op het vliegtuig naar Amsterdam gezet, waar hij opnieuw werd verhoord door Nederlandse en Britse inlichtingendiensten. Volgens bekenden leidde dat tot zijn radicalisering, maar inlichtingendiensten denken dat dat al eerder begon.

Syrië

In 2012 wist hij Syrië te bereiken, waar hij met zeker twee andere Britten een leidende rol in IS nam. Gegijzelden doopten het drietal de Beatles, vanwege hun Britse accent, en noemden ze John, George en Ringo.

Met de dood van Jihadi John hebben de Verenigde Staten een belangrijke symboolfiguur uitgeschakeld. De vraag is of IS nu een nieuwe hoofdrolspeler voor de macabere video’s aanwijst en wat die moet doen om zich te bewijzen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
De beul van IS gedood, wie was Jihadi John?
Sluiten