Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 27 nov 2015
Leestijd: 2 minuten

België pakt zesde verdachte op voor terreur Parijs

Opnieuw hebben de Belgische autoriteiten een man opgepakt en aangeklaagd in verband met het onderzoek naar de aanslagen in Parijs. Het is de zesde arrestatie.

Donderdag werden bij drie huiszoekingen – een in Auvelais en twee in Verviers- twee personen opgepakt voor verhoor. Het ging om een vader en een zoon. Maar de autoriteiten waren eigenlijk op zoek naar een andere zoon. Die werd in Brussel opgepakt. Hij is nu officieel in verdenking gesteld, meldde het federaal parket vrijdag, zonder de identiteit van de verdachte bekend te maken. De man is aangeklaagd wegens terroristische moorden en deelname aan activiteiten van een terroristische groep.

Huiszoeking

De huiszoeking in Verviers vond plaats in het ouderlijk huis van een man die door de autoriteiten werd gezocht. De vader en de broer werden vrijdagmiddag na verhoor weer vrijgelaten.

Het Belgische OM laat verder weten ,,geen bijkomende inlichtingen of preciseringen” te geven over de verdachten of over hun betrokkenheid bij het dossier.

In hechtenis

Vrijdag moesten ook twee eerder opgepakte mannen voor de rechter verschijnen in verband met de verlenging van hun voorlopige hechtenis. Het gaat om Ali Oulkadi en een man wiens identiteit niet bekend is (gemaakt). Hun hechtenis werd met één maand verlengd.

Oulkadi zou de voortvluchtige en vermoedelijke dader van de aanslagen in Parijs, Salah Abdeslam, de dag na de terreur, in Brussel hebben rondgereden. Oulkadi heeft verklaard dat hij van te voren niet wist dat hij Abdeslam zou oppikken toen hij op zaterdagmiddag 13.00 uur een telefoontje kreeg. Abdeslam zou in de auto erkend hebben dat zijn broer Brahim mensen had gedood en zichzelf had opgeblazen in Parijs, maar over zijn eigen rol bij de aanslagen zou Abdeslam niets hebben gezegd, vertelde de advocaat van Oulkadi media.

Volgens hem is Oulkadi op geen enkele manier betrokken bij de voorbereiding of uitvoering van de aanslagen. Toen Oulkadi hoorde dat Abdeslam werd gezocht, had hij zich moeten aangeven, maar hij raakte in paniek, zei zijn advocaat.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
België pakt zesde verdachte op voor terreur Parijs
Sluiten