Bianca Brasser
Bianca Brasser Nieuws 9 nov 2015

Appels wel of niet in koelkast? Sticker biedt hulp

Als je voedsel op de juiste plek bewaart, blijft het langer goed. Maar bewaar je bijvoorbeeld eieren nou het beste in of buiten de koelkast? En hoe zit het met appels, tomaten, druiven en broccoli? Omdat daar vaak verwarring over bestaat heeft het Voedingscentrum een ja-nee-sticker voor op de koelkast bedacht.

Sticker

Op de sticker staan twaalf producten waarover de meeste twijfel bestaat. „Door appels in de koelkast te bewaren, win je drie weken houdbaarheid. Tomaat, paprika, aubergine en komkommer moeten juist niet in de koelkast. Deze vruchtgroenten hebben last van zogenaamd koudebederf”, aldus de adviesorganisatie.

En dat betekent dat als deze groenten bij een temperatuur van vier graden worden bewaard, de cellen kapotgaan, ze vocht verliezen en wellicht gaan rotten. Dat geldt ook voor citroen, avocado en banaan.

Ei

En de eieren? Bewaar ze in de koelkast, luidt het advies van het voedingscentrum. „In de koelkast in de doos. De koude temperatuur remt de groei van bacteriën. Met de punt naar beneden blijven eieren langer goed."

Gratis

De nieuwe koelkaststicker, een variant op de bekende ja-nee-reclamesticker, is vanaf maandag gratis af te halen bij de supermarktketens Jumbo, Dekamarkt, Dirk, Plus en Coop.

https://www.youtube.com/watch?v=EWooYBQAnrU

Wil je advies over andere producten, naast de twaalf die op de sticker staan? Check dan de bewaarwijzer van het Voedingscentrum.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Appels wel of niet in koelkast? Sticker biedt hulp
Sluiten