Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 18 nov 2015 / 14:01 uur

Antiterreuractie tegen verdachten aanslagen Parijs

Update 13.44: Politieactie afgerond

De Franse politie heeft de politieactie tegen terreurverdachten in de Parijse voorstad Saint-Denis afgerond. De politie heeft laten weten dat zeven mensen zijn aangehouden. Het is volgens de autoriteiten onduidelijk of de voortvluchtige ‘topterrorist’ Abdelhamid Abaaoud onder de arrestanten is. Er wordt dna bij de arrestanten afgenomen waarmee mogelijk hun identiteit kan worden vastgesteld.

De actie begon om 04.20 uur en werd kort voor lunchtijd beëindigd. Een politiehond is omgekomen en vijf agenten zijn licht gewond geraakt.

De inval in een pand in het centrum van Saint-Denis was gericht op de aanhouding van Abaaoud. Franse media meldden dat twee verdachten zijn gedood, een door een scherpschutter van de politie en een door zelfmoord met een bomgordel. De actie in Saint-Denis zou ook zijn ingegeven door informatie bij veiligheidsdiensten dat terroristen woensdag in het Parijse zakendistrict La Défense een aanslag wilden plegen.

Update 13.05: Nicht Abdelhamid Abaaoud

De Franse tv-zender BFMTV meldt dat de vrouw die zich heeft opgeblazen de nicht van Abdelhamid Abaaoud was.

Update 11.55: Zeven arrestaties verricht

Tijdens de politie-actie in Saint-Denis zijn zeven arrestaties verricht, meldt het Franse Openbaar Ministerie. Eerder werd melding gemaakt van vijf arrestaties.

Op dit moment doet de politie een inval bij een kerk.

Update 11.15: Terreurverdachten wilde woensdag aanslag plegen

De terreurverdachten waartegen de Franse politie in de Parijse voorstad Saint-Denis in actie is, wilden woensdag een aanslag plegen in het Parijse zakendistrict La Défense, meldt het persbureau Reuters.

Bij de inval in de woning waar de verdachten zich schuilhielden zou een politiehond gedood zijn.

Gewonde agent wordt weggedragen (video):

Update 10.15:

Er zijn geen burgerslachtoffers gevallen bij de anti-terreuractie, aldus locoburgemeester Mathieu Hanotin van de voorstad. „Tot op dit moment is er geen enkel burgerslachtoffer gevallen”, citeerde de zender France Info de politicus.

Update 09.30:

Franse media melden dat de politie verdachte jihadist Abdelhamid Abaaoud in het vizier heeft.

Update 09.20:

Overzicht anti-terreuractie Saint-Denis:

– Franse politie: Drie terroristen gearresteerd
– In totaal vijf arrestaties bij anti-terreuractie
– Eén vrouw blies zichzelf op met zelfmoordvest in kamikazeactie
– Brein achter de aanslagen in Parijs, Abdelhamid Abaaoud, zou aanwezig zijn geweest in de woning
– Anti-terreuractie in de Parijse voorstad Saint-Denis woensdagochtend rond 04.30 uur van start

Update 09.05: ‘Politie-inval Saint-Denis niet voorbij’

Drie mensen in het appartement zijn gearresteerd. In totaal vonden er vijf arrestaties plaats tijdens de anti-terreuractie in de Saint-Denis. Dat meldt het Franse Openbaar Ministerie.

De anti-terreuractie zou nog steeds gaande zijn, ondanks eerdere berichtgeving van de Franse minister van Justitie.

Update 08.40: Eén voorbijganger gedood

Bij de anti-terreuractie in de Parijse voorstad Saint-Denis zou één voorbijganger gedood zijn. Dat meldt CNN. Volgens de Franse minister van Justitie wordt de politie-inval op dit moment “afgerond”.

Update 08.25: Eén verdachte nog in leven

Er zou nog minstens één verdachte in het appartement zijn verschanst dat politie en leger woensdag in Saint-Denis belegeren. Twee terreurverdachten zouden zijn gedood en anderen aangehouden. De derde vrouw zou de vrouw zijn die zichzelf opblies in een kamikazeactie, tijdens de belegering van de woning door antiterreureenheden.

Volgens Franse media zijn tientallen omwonenden geëvacueerd.

Update 08.05: ‘Zelfmoordterrorist blaast zich op in woning’

Zeker zeven explosies hebben woensdagochtend plaatsgehad in de Parijse voorstad Saint-Denis. Een daarvan zou een zelfmoordterrorist zijn geweest die zich opblies ten tijde van de belegering van een woning door antiterreureenheden.

Het gaat volgens de Franse zender France Info om een vrouw. Zwaarbewapende militairen zijn in de wijk gearriveerd om bijstand te verlenen. De Franse zender Europe 1 rept in totaal van drie doden en drie aanhoudingen.

——

Origineel bericht:

In de Parijse voorstad Saint-Denis is op dit moment een antiterreuractie gaande zijn. De Franse politie zouden het vermeende brein achter de aanslagen, Abdelhamid Abaaoud, hebben ingesloten. De Belg zou zich samen met vier handlangers in een woning hebben verschanst.

Rond 4.30 uur vanmorgen is de grote operatie begonnen. Er zijn veel schoten gehoord. Meerdere agenten zijn mogelijk gewond geraakt en er zouden arrestaties zijn verricht, zo meldt tv-zender BFMTV.

Explosies

Volgens BFMTV richt de actie zich op een negende verdachte van de aanslagen in Parijs, afgelopen vrijdag. De zender baseert zich daarbij op informatie van de autoriteiten. Ook zouden omwonenden explosies hebben gehoord.

TGV

De jihadist Abaaoud wordt ook verantwoordelijk gehouden voor eerdere aanslagen in Europa, onder meer de mislukte aanslag in de TGV tussen Amsterdam en Parijs op 21 augustus. Eerder werd aangenomen dat hij vanuit Syrië de aanslagplegers in Parijs zou hebben aangestuurd. Abaaoud was de leider van een terreurcel in Verviers die in januari werd opgerold. Hij werd bij verstek veroordeeld tot twintig jaar cel.

Voor zover nu bekend zijn zeven verdachten omgekomen bij de aanslagen op vrijdag. Naar een achtste verdachte wordt internationaal gezocht. Het gaat om Salah Abdeslam, tegen wie een internationaal arrestatiebevel is uitgevaardigd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Antiterreuractie tegen verdachten aanslagen Parijs
Sluiten