Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 14 nov 2015 / 08:23 uur

Alertheid bij intocht Sinterklaas na terreur Parijs

De gemeente Meppel is zaterdag extra alert tijdens de officiële intocht van Sinterklaas, maar de gebeurtenissen in Parijs geven vooralsnog geen aanleiding om de beveiliging aan te scherpen. ,,Het is een momentopname. Maar we zien op dit moment geen reden om zaken aan te passen. We houden de situatie zeker in de gaten en gaan het in de loop in de ochtend nog een keer bekijken. Maar we hebben draaiboeken die overal op berekend zijn”, aldus de woordvoerder van de gemeente.

Op straat is de sfeer wel wat ingetogen. ,,Het is te merken dat de gebeurtenissen in Parijs diepe indruk hebben gemaakt. Onze gedachten zijn bij alle nabestaanden, maar we willen er met elkaar toch een mooie dag van maken”.

Aankomst

Sinterklaas en zijn pieten komen zaterdag aan in ons land. De goedheiligman arriveert rond het middaguur met zijn stoomboot in Meppel, waar dit keer de landelijke intocht plaatsvindt. De aankomst is rechtstreeks te volgen op televisie bij de NTR op NPO 3.

Demonstratie

Sinterklaas gaat van boord aan de Heerengracht en maakt dan een tour door de binnenstad. Langs de route is ook dit jaar weer een demonstratie van tegenstanders van Zwarte Piet. Ze hebben aangekondigd dat ze vreedzaam actie willen voeren tegen de volgens hen racistische karikatuur. Hoeveel betogers er komen, is nog onduidelijk.

Schoorsteenpiet

Als gevolg van de discussie is het uiterlijk van het hulpje van de sint op sommige plekken al enigszins aangepast. In Meppel zijn zaterdag naast de traditionele zwarte piet ook zogenoemde schoorsteenpieten te zien, voorzien van enkele roetvegen op het gezicht.

De organisatie verwacht dat zo’n 35.000 mensen Sinterklaas verwelkomen in de Drentse stad. Het is voor het eerst dat de landelijke aankomst plaatsvindt in deze provincie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste tips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Alertheid bij intocht Sinterklaas na terreur Parijs
Sluiten