Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 1 nov 2015
Leestijd: 1 minuut

AK-partij van Erdogan op winnende koers

Turkije heeft zondag voor de tweede keer in een half jaar gestemd. En met tweederde van de stemmen lijkt het erop dat president Recep Tayyip Erdogan en zijn partij voor Rechtvaardigheid en Ontwikkeling (AK) alleen verder regeren.

Nadat 42 procent van de stemmen is geteld, zou de AK op 53,8 procent van de stemmen staan. De belangrijkste oppositiepartij, de Republikeinse Volkspartij (CHP) krijgt vooralsnog een vijfde van de stemmers achter zich.

Lees ook: Veel meer Turkse Nederlanders naar stembus

Grote overwinning

De links-radicale, pro-Koerdische Democratische Volkspartij (HDP) haalt waarschijnlijk net als bij de vorige parlementsverkiezingen in juni de hoge kiesdrempel (10 procent van de stemmen). De HDP zou kunnen rekenen op ruim 11 procent, meldde tv-zender TRT.

De stemmen in de grootste steden zijn evenwel nog niet geteld. Vooraanstaande leden van de AK schatten dat hun aandeel in het stemmenaantal daarom de komende uren zakt naar circa 45 procent. Dat zou nog steeds een grote overwinning voor de partij zijn.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
AK-partij van Erdogan op winnende koers
Sluiten