Tjerk de Vries
Tjerk de Vries Nieuws 17 nov 2015 / 08:15 uur

Aarde mag nog maar één graad warmer worden

De klimaattop in Parijs gaat, hoewel in uitgeklede versie, gewoon door. Meer dan honderd wereldleiders praten eind deze maand op de belangrijkste klimaatconferentie ooit. En het is volgens talloze deskundigen erop of eronder. Alle maatregelen die wereldwijd worden genomen op het gebied van temperatuurstijging, de bijdrage van landen en van bedrijven, worden dan bepaald. Metro zet samen met MVO Nederland, dat staat voor Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen, de belangrijkste punten op een rijtje.

Hete voeten

Nog ietsje meer dan een graad warmer. Dat is volgens specialisten het absolute maximum van wat de aarde nog kan hebben. Belangrijke vraag is dus hoe de opwarming van de wereld een halt toe kan worden geroepen.
Dat terugdringen van die opwarming is onder meer nodig omdat het warmer worden van de aarde leidt tot extreme weersomstandigheden. Grote periodes van droogte zorgen voor mislukte oogsten en stroomstoringen. Hevige regenval leidt tot overstromingen.

Meerdere studies wijzen bovendien uit dat het conflict in Syrië mede veroorzaakt wordt door een veranderend klimaat. Boeren zijn noodgedwongen de stad ingetrokken en hebben in hun uitzichtloosheid de wapens opgepakt. Onder meer Obama en de Paus noemen klimaatsverandering ook de grootste bedreiging voor de toekomst.

Wie neemt de eerste stap?
Onderling komen de landen er tot dusverre niet uit wie nou eens eindelijk het initiatief neemt om echt stappen te maken op gebied van CO2-reductie en het tegengaan van ontbossing. De ontwikkelde landen vinden dat dat van de ontwikkelende landen moet komen, omdat die de bulk van de toekomstige uitstoot voor hun rekening nemen. Andersom vinden de ontwikkelende landen dat zij juist in die situatie terecht zijn gekomen door de ontwikkelde landen en dat daar dan ook het initiatief genomen dient te worden.

Een rol voor bedrijven
Aan bod komt ook wat bedrijven allemaal kunnen doen om het klimaat te verbeteren. In Nederland zijn al meerdere organisaties bezig om klimaatneutraal te worden, verenigd in de Nederlandse klimaatcoalitie, zoals ASN Bank, Akzo Nobel en Thermaflex.. Dat houdt in dat zij uiterlijk in 2050 de uitstoot van CO2 tot nul hebben teruggebracht. Ook meerdere gemeenten in ons land hebben dit streven. Zij geven hiermee in Parijs een duidelijk signaal af aan de onderhandelaars.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aarde mag nog maar één graad warmer worden
Sluiten