Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 11 okt 2015 / 10:35 uur

Wie zit er achter de bloedige aanslagen in Ankara?

Een dag na de bloedige aanslagen zaterdag in Ankara wordt er hard gewerkt aan het identificeren van alle slachtoffers. Wie achter de bomaanslagen zit, is nog niet duidelijk, maar de Turkse regering heeft wel een aantal mogelijke daders is gedachten.

Twee zelfmoordterroristen bliezen zichzelf zaterdagochtend op bij het belangrijkste treinstation van Ankara. Daar stond een vredesmars van Koerden en aanhangers van pro-Koerdische politieke partijen op het punt te beginnen. Hierbij kwamen 95 mensen om het leven en 246 mensen raakten gewond.

Lees ook: Veel meer slachtoffers dan gedacht in Turkije

Eén van de daders is een man tussen de 25 en de 30 jaar oud, zo zou zijn gebleken uit een analyse van het lichaam en na het nemen van vingerafdrukken. Maar uit welke hoek komen de daders? Premier Ahmet Davutoglu houdt rekening met drie scenario’s: Islamitische Staat (IS), de arbeiderspartij PKK of de marxistisch-leninistische organisatie DHKP-C is verantwoordelijk voor het geweld.

Islamitische Staat

Als je aan terreurorganisatie IS denkt, denk je niet meteen aan Turkije. Toch zou het niet de eerste keer zijn dat de IS aan aanslag pleegt in het land. Eind september kwamen er al twee Turkse soldaten om toen mortiergranaten van IS vanuit Syrië terecht kwamen in Turkije, vlakbij een vluchtelingenkamp.

Lees ook: Koerden winnen langzaamaan IS-stad Kobani terug

Ook moesten tienduizenden Syrische Koerden naar Turkije vluchten nadat IS de aanval opende op het overwegend door Koerden bevolkte stad Kobani. Met behulp van Westerse landen wisten de Koerden terug te vechten, maar de situatie is nog steeds erg instabiel. Aangezien de mars van zaterdag in Ankara georganiseerd werd door Koerden, lijkt het dus aannemelijk dat IS achter de aanval zit.

Een Koerdische strijder verschuilt achter zandzakken tijdens een aanval op IS Bron: ANP

PKK

Het Koerdische volk is een etnische minderheid in meerdere landen, zoals Turkije, Irak, Syrië en Iran. Al sinds jaar en dag vechten de Koerden voor onafhankelijkheid, maar in werkelijkheid worden ze door veel landen niet erkend en blijven ze onderdrukt. Tussen 1984 en 2013 vochten de Koerden met Turkije voor meer zelfbeschikking, tot een wapenstilstand de gemoederen bekoelde. In 2014 liep de spanning tussen Turkije en de Koerden weer op, door de dreiging van IS.

Lees ook: PKK-leider wil wapens neerleggen

De Koerdische arbeiderspartij PKK is in 1978 opgericht als antwoord op de onderdrukking. Door veel landen – ook door Nederland – wordt de PKK echter als terroristische organisatie gezien. De PKK heeft na de aanslagen in Ankara opgeroepen tot een wapenstilstand, om ervoor te zorgen dat de verkiezingen op 1 november eerlijk verlopen. Dit kan een manier zijn om niet in beeld te komen als schuldige van de aanslagen. Maar aangezien de mars van zaterdag georganiseerd was door Koerden, lijkt het minder voor de hand liggen dat de PKK achter de aanslagen zit.

DHKP-C

De marxistisch-leninistische organisatie DHKP-C is geen vreemde op de daderlijstjes van bloedige aanslagen. In augustus pleegde de DHKP-C nog een aanslag op het Amerikaanse consulaat in de Turkse stad Istanbul. De DHKP-C begon in 1978 als een studentenbeweging, maar is in 1994 omgevormd tot partij.

Lees ook: Turkije sluit sociale media af

De partij is sindsdien berucht om de liquidaties van hoge Turkse legerofficieren, voor hun deelname aan massamoorden en politieke moorden. Ook vermoordden ze een Amerikaanse officier als protest tegen de Golfoorlog. De ideologie achter de DHKP-C is dat Turkije niet in handen van Westerse imperialisten mag vallen en dat dit alleen met geweld kan worden tegengehouden. De DHKP-C vecht ook al jaren tegen de PKK, wat een motief voor de aanslagen op de vredesmars zou kunnen zijn. Toch eist de DHKP-C meestal vrij snel haar aanslagen op en tot nu toe is dat nog niet gedaan.

AKP en Erdogan

Zoals gezegd gaat het hier om het verdachtenlijstje van de Turkse regering. Veel mensen verdenken echter ook premier Erdogan zelf ervan achter de aanslagen te zitten. Dit zou aannemelijk kunnen zijn, aangezien zijn partij AKP het tijdens de verkiezingen op 1 november moet opnemen tegen onder anderen de PKK. Eerder verloor de AKP al de absolute meerderheid in het Turkse parlement, en de pro-Koerdische partijen winnen aan kracht. Of de premier zich zo vlak voor de verkiezingen zou wagen aan zo’n bloedige aanslag is maar de vraag, maar veel Koerdische Turken zijn overtuigd van zijn betrokkenheid bij de aanslag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wie zit er achter de bloedige aanslagen in Ankara?
Sluiten