Redactie Metro
Redactie Metro Nieuws 2 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Waarom werkgevers roken op werk moeten verbieden

Werkgevers die rokende werknemers hun gang laten gaan, ontlopen daarmee hun zorgplicht. Dat zegt longarts Pauline Dekker. Zij pleit voor een rookverbod op de werkvloer – ook in de pauzes.

„Zowel rokers zelf als hun werkgevers zijn gebaat bij een aanpak van roken”, stelt de longarts van het Rode Kruis Ziekenhuis in Beverwijk. Zeven op de tien werkgevers ziet het rookgedrag van hun werknemers niet als hun verantwoordelijkheid, blijkt uit een enquête onder 500 leidinggevenden die is uitgevoerd door PanelWizard. Dekker geeft vrijdag in het AD een aantal redenen waarom roken op de werkvloer verboden zou moeten worden.

1 Werkgevers faciliteren een verslaving

„Werkgevers moeten stoppen met denken dat roken een vrije keuze is. Rokers zijn niet vrij, maar verslaafd," Volgens Dekker dragen werkgevers bij aan deze verslaving door werknemers te laten roken. „Ze laten hun werknemers toch ook geen alcohol drinken of drugs gebruiken onder werktijd?”

Lees ook: ‘Roken op je eigen balkon moet verboden worden’

2 Een roker neemt drie weken extra vakantie

Het werk lijdt onder het roken. Dat roken niet af zou leiden, zoals alcoholgebruik, is niet waar volgens de arts. „Daar komt bij dat iemand die drie keer per dag tien minuten kwijt is met roken, op jaarbasis drie weken extra vakantie neemt.”

3 Rokers zijn vaker ziek

Roken staat bovenaan de lijst als grootste ziekmaker. Rokers zouden anderhalf keer zo vaak en zo lang ziek zijn als niet-rokers, stelt Dekker. „Eén op de vier sterft zelfs al voor zijn pensioenleeftijd aan de gevolgen van roken".

Lees ook: Nederlandse rokers denken niet na over risico’s

4 Roken op werkvloer bemoeilijkt stoppen

Ook met een rookhok dragen werkgevers bij aan de rookverslaving van werknemers, volgens de longarts. „Stoppen is erg lastig is als je je collega’s nog elke dag in het rookhok ziet staan.”

Er zijn duidelijke regels nodig binnen een bedrijf, stelt Dekker. ,,Bied werknemers met ontwenningsverschijnselen nicotinepleisters of -tabletjes aan. Ga met ze in gesprek, bied rookstopbegeleiding aan.” En duidelijk gemaakt moet worden dat binnen het bedrijf niet gerookt wordt, ook niet in de pauzes.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.