Esther Zandberg
Esther Zandberg Nieuws 7 okt 2015 / 07:25 uur

VVD wil af van term ‘loverboy’

Als het aan de VVD ligt, is de term ‘loverboy’ binnenkort verleden tijd. De partij wil liever dat we kiezen voor de term ‘pooierboy’, dat meer de lading van het maatschappelijke probleem zou dekken.

Schrijnende verhalen

„Ik blijf me enorm storen aan het gebruik van de term loverboys, die verhult de schrijnende verhalen die er achter deze problematiek schuilgaan”, vertelt VVD-Kamerlid Brigitte van der Burg tegen NU.nl. Woensdag zal er in de Tweede Kamer een debat plaatsvinden over de loverboyproblematiek waar onder andere de term loverboy besproken gaat worden. De term wordt doorgaans gebruikt om mannen aan te duiden die jonge meisjes verleiden tot een relatie, om haar uiteindelijk de prostitutie in te dwingen.

Pooierboy

De VVD wil nu verandering van de term loverboy bespreekbaar maken. Liever zien ze een introductie van het woord pooierboy. In 2008 werd dit wordt al eerder voorgesteld door toenmalig minister van Justitie Ernst Hirsch-Ballin, maar dit voorstel werd nooit aangenomen.

Lees ook: ‘Agent bevrijdt meisjes uit handen loverboys’

Beestje bij de naam

Ook de commissie ‘Aanpak meisjesslachtoffers loverboys’, onder leiding van oud-GroenLinks-Kamerlid Naïma Azough ondersteunt het plan van de VVD. „Loverboy klinkt veel te lieflijk. Alsof het alleen gaat over knappe aardige jongens die meisjes weten in te palmen. Maar het gaat om geweld, chantage, verkrachting en uitbuiting", zegt Azough. Volgens het oud-Kamerlid moeten de term alleen langzaam ingevoerd worden. Rigoureuze aanpassing zal waarschijnlijk, net zoals in 2008, betekenen dat de nieuwe term niet zal worden overgenomen. Van der Burg: „Wat mij betreft gaan ook het kabinet en de mensen die deze problemen moeten aanpakken het beestje voortaan bij die naam noemen."

Reageer op artikel:
VVD wil af van term ‘loverboy’
Sluiten