Rens Oving
Rens Oving Nieuws 20 okt 2015 / 15:50 uur

Vluchtelingenramp dreigt op de Balkan

Duizenden vluchtelingen per dag trekken door Servië en Kroatië op weg naar West-Europa. Nu de zomer echt voorbij is, dreigt een catastrofe.

Nadat Hongarije de grens met Kroatië afsloot reizen de vluchtelingen nu via buurland Slovenië. Maar de Slovenen kunnen zoveel doorreizende mensen niet aan en besloten daarop om de grens strenger te bewaken.

Omdat de doorstroom van vluchtelingen beperkt is, ontstaat in Servië en Kroatië volgens Iljitsj Wemerman van Care Nederland een noodsituatie. „Aan de grens met Kroatië moeten duizenden mensen de nacht doorbrengen in Servië zonder dat er ook maar iets voor ze is. Geen onderdak, geen sanitair en geen eten. Mensen lopen hier volledig doorweekt en verkleumd rond zonder dat ze ergens heen kunnen.”

Stervenskoud

Wemerman reist tussen Servië en Kroatië om daar waar nodig noodhulp te bieden. „We delen dekens, kleren en eten uit waar we kunnen, maar het is bij lange na niet genoeg. Het grootste probleem is nu het weer. In de nacht is het nu al stervenskoud en daar zijn deze mens niet op voorbereid. Ik zie hier schrikbarend veel kinderen op slippers rondlopen. Kinderen die in het gedrang bij de grens hun ouders kwijtraken en daarna volledig verloren in Kroatische opvangkampen ronddwalen.”

Slovenië laat vluchtelingen ondertussen mondjesmaat het land binnenkomen. „Op de route voor migratie via de Balkan is Slovenië het kleinste land. Daardoor heeft het beperkte mogelijkheden om grenzen te controleren en migranten op te vangen”, aldus de Sloveense regering in een verklaring.

Niet vol te houden

Maar op dinsdag bleven de vluchtelingen wel onafgebroken in Kroatië binnenstromen. Ieder half uur worden ze in groepen de grens overgelaten om zo snel mogelijk in bussen naar Slovenië te worden gebracht. „Er trekken nu vijfduizend mensen per dag door Servië heen, dit soort aantallen gaan ze ook in Kroatië niet lang volhouden.”

Het einde is nog lang niet in zicht. Nog steeds komen iedere dag duizenden vluchtelingen aan op de Griekse eilanden voor de kust van Turkije. En de aantallen nemen alleen maar toe. Van vrijdag tot dinsdag maakten 26.000 mensen de oversteek naar Europa.

„De situatie verslechtert met de dag”, zegt Wemerman. „Er trekken hier steeds meer complete gezinnen, met kinderen en ouderen in rolstoelen de grens over. Als hier niet snel iets gebeurt, vrees ik voor een catastrofe.”

Vluchtelingen in Servië op weg naar de grens met Kroatië. Foto:EPA

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vluchtelingenramp dreigt op de Balkan
Sluiten