Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 10 okt 2015 / 10:40 uur

Vluchtelingenopvang Woerden bestormd, 11 arrestaties

Zo’n twintig mensen hebben vrijdagavond een noodopvang voor vluchtelingen in Woerden bestormd. Tien van de belagers zijn opgepakt, zo bevestigde een politiewoordvoerster zaterdagochtend. Zij liet weten dat de belagers een poging deden naar binnen te komen, maar dat is niet gelukt. Burgers hebben vervolgens geholpen de mensen aan te houden

De verdachten zijn tussen 19 en 30 jaar en komen uit Montfoort, Harmelen, Lopik, Schoonhoven, Woerden en Utrecht. Dat heeft de politie zaterdagochtend bevestigd.

Vuurwerkbommen

De mensen zouden met bivakmutsen naar sportcentrum Snellerpoort zijn gekomen, waar sinds woensdag 150 vluchtelingen worden opgevangen. De belagers gooiden vuurwerkbommen en eieren en duwden hekken omver, aldus de Woerdense burgemeester Victor Molkenboer tegenover de lokale omroep Woerden TV.

Molkenboer spreekt van ,,een zieke groep”. ,,Je kunt voor of tegen zijn, maar dit soort acties doe je niet", zei hij stellig. De burgemeester zegt dat de vluchtelingen erg zijn geschrokken van de knallen en emotioneel reageerden. ,,De meesten komen uit een oorlogsgebied. De knallen geven een traumatische ervaring."

‘Hard aanpakken’

De PvdA en D66 willen dat de belagers hard worden aangepakt. ,,Schokkend! Gevaarlijke idioten, je kunt voor of tegen zijn maar dit is onacceptabel. Pak daders keihard aan", twitterde Attje Kuiken die voor de PvdA in de Tweede Kamer woordvoerder asielzaken is. In soortgelijke woorden liet haar collega Sjoerd Sjoerdsma van D66 zich uit op hetzelfde medium: ,,Voor mensen die vuurwerk gooien op de noodopvang van asielzoekers bestaat maar één woord: tuig. Stevig aanpakken!".

Volgens VVD’er Malik Azmani is het ,,ontoelaatbaar" wat hier is gebeurd. ,,De daders moeten zo snel mogelijk worden opgepakt en berecht. Iedereen heeft recht op een mening, maar er is geen rechtvaardiging voor dit gedrag."

Malik Azmani van coalitiepartner VVD vindt het ,,ontoelaatbaar" wat er is gebeurd. ,,De daders moeten zo snel mogelijk worden opgepakt en berecht. Iedereen heeft recht op een mening, maar er is geen rechtvaardiging voor dit gedrag."

‘Ontoelaatbaar’

Geert Wilders van de PVV liet eenzelfde geluid horen via Twitter: ,,Daders hard aanpakken. Verzet ja, maar nooit met geweld!" Ook Sjoerd Sjoerdsma van D66 pleit voor een harde aanpak. Op hetzelfde sociale medium meldde hij: ,,Voor mensen die vuurwerk gooien op de noodopvang van asielzoekers bestaat maar één woord: tuig. Stevig aanpakken!"

,,Een beschamende actie" noemt Linda Voortman van GroenLinks de gebeurtenis. ,,De daders moeten worden bestraft. Aan ons als politici om de spanningen in het land niet verder te laten oplopen maar juist eerlijk te zijn en met goede oplossingen te komen."

Woerden heeft ondertussen extra veiligheidsmaatregelen rondom de sporthal genomen. Zo komt er permanent politietoezicht en wordt de ingang extra beveiligd met camera’s. De vluchtelingen komen overwegend uit Syrië en Eritrea, zo liet een gemeentewoordvoerster zaterdagochtend weten. Volgens haar is de tijdelijke noodopvang woensdag ingegaan voor 72 uur en is die vrijdag verlengd met opnieuw 72 uur.

Traumatisch

Volgens de Woerdense burgemeester Victor Molkenboer was de aanval een traumatische ervaring voor de vluchtelingen. ,,Het heeft een enorme impact voor de vluchtelingen gehad. Het roept traumatische ervaringen bij ze op", zei hij tijdens een persconferentie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vluchtelingenopvang Woerden bestormd, 11 arrestaties
Sluiten