Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 12 okt 2015 / 09:35 uur

Vluchtelingen nemen Deense krant over

Vluchtelingen hebben vrijdag de uitgave van een Deense krant overgenomen om hun kijk op de Europese vluchtelingencrisis te geven. De twaalf zijn allen professionele journalisten, afkomstig uit Syrië, Somalië en andere landen. Sommigen kwamen recent naar Europa, anderen wonen er al een aantal jaren.

De motivatie hierachter van eindredacteur Christian Jensen van Information, is dat „vluchtelingen figuranten zijn geworden in het politieke debat.” De centrumrechtse overheid heeft beloofd hard op te treden tegen immigratie van vluchtelingen in Denemarken. Sinds de verkiezingen in juni zijn de voordelen voor asielzoekers versoberd en worden asielaanvraag tegengehouden.

Uitverkocht

Het initiatief werd geprezen door lezers op Facebook. De krant was al snel overal uitverkocht, waarna er online veel vraag was naar versies van de speciale editie. „In een redactioneel commentaar schreef Jensen: „Het enige wat we doen is praten óver vluchtelingen, maar vandaag zijn het de vluchtelingen die tegen ons praten."

Ook leverde hij kritiek op de Deense minister van Integratie Inger Stojberg, die niet gereageerd had op interviewverzoeken van de krant. Een van de hoofdverhalen is van de hand van een Koerdische journalist uit Irak, dat focust op vrouwen die achterblijven wanneer mannen migreren op zoek naar een beter leven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Vluchtelingen nemen Deense krant over
Sluiten