Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 24 okt 2015 / 11:05 uur

‘Vluchtelingen in hongerstaking, twee keren terug’

Tientallen vluchtelingen uit Haarlem zijn vrijdag in hongerstaking gegaan naar aanleiding van de brief van staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) waarin hij stelt dat de vluchtelingen nog een halfjaar moeten wachten voor hun asielprocedure kan worden gestart. Dat is te lang, vinden zij.

Te langzaam

Tegenover het Haarlems Dagblad hebben de hongerstakers in de voormalige Koepelgevangenis laten weten dat dit betekent dat zij hun gezinsleden voorlopig niet naar Nederland kunnen halen. „De gevechten in Syrië zijn 30 meter van mijn huis. Als ik mijn vrouw en kinderen pas over twee jaar over mag laten komen, zijn ze waarschijnlijk al dood”, stelt een van hen.

Veel Syriërs zouden spijt hebben dat ze naar Nederland zijn gekomen. Maandag reizen twee vluchtelingen zelfs terug naar hun vaderland. Ze nemen het vliegtuig naar Libanon en reizen vanaf daar door naar Syrië.

Aanmelden

Het COA heeft in een reactie laten weten dat er formeel geen sprake is van een hongerstaking, omdat de betrokkenen hun actie niet hebben aangemeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Vluchtelingen in hongerstaking, twee keren terug’
Sluiten