Jurgen van der Hoeven
Jurgen van der Hoeven Nieuws 15 okt 2015 / 06:45 uur

‘Tenten in winter gevaar voor vluchtelingen’

Vluchtelingen in de wintermaanden laten slapen in tenten is onverantwoord. Dat stelt de directie van Neptunus, een van de grootste tentenbouwers van Nederland, in het AD. Storm en sneeuwval vormen volgens het bedrijf een groot risico.

Heumensoord

Onlangs opende het eerste grote tentenkamp, Heumensoord, haar deuren in de buurt van Nijmegen. Vluchtelingen die daar werden opgevangen liepen deze week een protestmars, omdat ze niet te spreken waren over de omstandigheden waaronder ze worden opgevangen. Ze klaagden onder meer over de kou.

Volgens Neptunus-directrice Dorrie Eilers kan de kou inderdaad een gevaar vormen: ,,Ga maar na: je gaat zelf in de winter ook niet op de camping staan. Als het koud is, is het gewoon geen goede manier om mensen te huisvesten”, stelt ze. Bovendien vreest Eilers ook voor de veiligheid bij sneeuw (het dak moet sneeuwvrij blijven) en storm: ,,Je wilt die mensen toch geen slapeloze nachten bezorgen."

COA

De tentenbouwer zou daarom hebben afgezien van de mogelijkheid om tenten te leveren aan het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA), ondanks dat er ‘exorbitante prijzen’ werden geboden. Het COA stelt echter dat Neptunus ,,blijkbaar geen materiaal had" dat aan de minimale kwaliteitseisen kon voldoen.

Het COA deelt de mening dat de tenten niet aan de kwaliteitseisen voldoen niet. ,,Dat is hun mening. De tenten op onze opvanglocaties zijn winterhard en klimaatbestendig", luidt hun oordeel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Metro bezorgt je iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun. 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
‘Tenten in winter gevaar voor vluchtelingen’
Sluiten