Sophie Moerman
Sophie Moerman Nieuws 17 okt 2015
Leestijd: 1 minuut

Steeds meer klachten over rijgedrag politie

Je kent het wel. Jij staat met je auto in een lange file voor het rode stoplicht, als er ineens een politieauto keihard langs je over de busbaan scheurt. Door het rode licht, zonder sirene. Steeds meer mensen ergeren zich daaraan, blijkt uit cijfers die het AD bij de Nationale Politie opvroeg.

Onwetendheid

In 2014 kwamen er nog 424 klachten binnen over het rijgedrag van de politie. Dit jaar is dat aantal gestegen naar 506. Volgens een woordvoerder van de Nationale Politie heeft het allemaal te maken met onwetendheid. ,,Niet iedereen is zich ervan bewust dat agenten dingen mogen die andere weggebruikers niet mogen”, aldus agent Mark Jansen tegenover het AD.

Lijstje

Blijkbaar weten we dus niet helemaal wat de politie allemaal mag. Bij dezen een lijstje:

  • Doorrijden bij een rood verkeerslicht
  • Rijden over de vluchtstrook
  • Inhalen over een doorgetrokken streep
  • Rijden over de stoep of bus/trambaan
  • Parkeren of stilstaan waar anderen dit niet mogen

Op zich klinkt dit allemaal heel logisch, maar veel mensen gaan de fout in door te denken dat dit alleen geldt als de zwaailichten aanstaan. Dat is dus niet zo. Zo kan de politie de sirenes uitlaten, wanneer ze een dader bijvoorbeeld op heterdaad willen betrappen. Maar ook als er geen spoed is, mag de politie deze regels ‘overtreden’. Politieauto’s kunnen namelijk ook te hard rijden omdat ze bezig zijn met speciale rijlessen. Hier leren agenten hoe ze zich op een veilige manier snel door het verkeer kunnen bewegen.

Lees ook: Dit kan je doen zonder een boete te krijgen

Irritant

Of deze uitleg het aantal klachten bij de Nationale Politie zal verminderen, is even afwachten. Want laten we eerlijk zijn: stiekem willen wij ook wel eens te hard door rood rijden, zonder daarvoor beboet te worden!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Steeds meer klachten over rijgedrag politie
Sluiten