Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 19 okt 2015 / 14:04 uur

Samaritaan opgepakt na helpen ziek vluchtelingjochie

Mohamed Araab wilde een ziek vluchtelingenjongetje en zijn vader helpen. De verpleger ontmoette het aan leukemie lijdende jongetje toen hij een week op het Griekse Lesbos verbleef om hulp te bieden aan arriverende vluchtelingen. Toen hij hoorde dat de twee in Limburg stonden, zonder vervoer, besloot hij ze persoonlijk op te halen en naar de opvang in Ter Apel te brengen.

Het jongetje, de 11-jarige Khalid, reisde met zijn vader vanuit Syrië naar Europa. Door de burgeroorlog in het thuisland had Khalid al maanden geen behandeling meer gehad tegen de kanker. Er was niet genoeg geld om ook zijn moeder en de twee andere kinderen mee te nemen. Zij bleven achter.

Lesbos

Toen Mohamed de twee ontmoette in Lesbos, waar hij mensen verzorgde en tolkte, liet het zieke jochie hem niet los. Via WhatsApp en Facebook hield hij contact met de twee. Toen Mohamed hoorde dat de twee in Venlo waren gearriveerd en de trein hadden gemist, hoefde hij geen twee keer na te denken. In zijn werkkleding sprong hij in de auto. In Venlo trof hij de 11-jarige aan, overgevend en aan de diarree. „Hij was erg ziek”, aldus Mohamed tegen het AD.

Smokkel

Een goede actie, zou je denken. Maar eenmaal aangekomen in Venlo werd Mohamed aangehouden. Hij werd verdacht van mensensmokkel, werd hem verteld. „Ik dacht: ik moet het even uitleggen en dan ben ik binnen een uur weer vrij.” Maar Mohamed werd een nacht vastgehouden.

Wat hem vooral kwaad maakt, is dat Khalid en zijn vader volgens hem ook een nacht vast moesten zitten. Iets wat tegen wordt gesproken door de Koninklijke Marechaussee. „Khalid had kunnen uitdrogen. De marechaussee wilde niet luisteren.”

In huis nemen

De verpleger is inmiddels weer vrijgelaten. Khalid en zijn vader zijn overgedragen aan het Centraal orgaan Opvang Asielzoekers (COA). Maar volgens Mohamed gaat het niet al te best met het jongetje. „Hij heeft een echte arts nodig, een oncoloog. Niet het Rode Kruis.” Daarom wil hij de jongen en zijn vader naar Vleuten laten komen, waar hij woont. „Ons huis is groot genoeg.” Het is nog onbekend of Mohamed en zijn gezin de twee vluchtelingen in huis mogen nemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Samaritaan opgepakt na helpen ziek vluchtelingjochie
Sluiten