Constance van Amstel
Constance van Amstel Nieuws 5 okt 2015 / 07:43 uur

Restaurants nog erg gericht op vlees

Nederlandse restaurants zijn nog altijd erg gericht op de traditionele vleeskeuken. Het aanbod aan vegetarische gerechten blijft achter, terwijl het aantal vegetariërs toeneemt.

Dat zegt Floris de Graad, voorzitter van de Nederlandse Vegetariërsbond, nu maandag voor de vijfde keer de vegetarische restaurantweek van start gaat. Hij laat weten ook na vijf vleesloze restaurantweken niet tevreden te zijn met het vegetarische aanbod in ‘s lands horecagelegenheden. „Vijf jaar geleden zag je eigenlijk alleen gevulde aubergines en salades met geitenkaas op de kaart staan, en dat is nu misschien wel iets veranderd, maar nog steeds niet naar onze tevredenheid. Het moet veel beter. "

LEES OOK: Aardappelen, groente en vlees blijft favoriet avondeten

De Graad vindt het gek dat het aantal vegetariërs in ons land toeneemt, maar dat het aantal gerechten op menu’s die geen vlees bevatten gelijk lijkt te blijven. „Met name in de groep vrouwen tussen de 16 en de 35 is het aantal vegetariërs explosief gestegen. Hun aantal is verviervoudigd ten opzichte van een vijf jaar geleden, maar die stijging zie je niet terug in het aanbod."

Geen idee

Als reden voor het achterblijven noemt de Graad het gebrek aan aandacht voor de vegetarische keuken op de koksopleidingen. „Uit onderzoek van ons is gebleven dat er tijdens een heel curriculum slechts 6 uur besteed wordt aan vegetarisch koken. Dan is het niet zo gek dat als koks aan het werk zijn ze geen idee hebben wat op de kaart te zetten." Die bevinding wordt ook onderschreven door topkoks uit het werkveld, zegt De Graad. „Zij moeten stagiairs daarin alles nog bijbrengen."

Deze week doen er 80 restaurants mee aan de vegetarische restaurantweek. Voor 25 euro kan je er een 3-gangenmenu eten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Restaurants nog erg gericht op vlees
Sluiten