Esther Zandberg
Esther Zandberg Nieuws 3 okt 2015 / 10:04 uur

PvdA wil vierdaagse werkweek

De PvdA presenteert deze week hun tweede plan om gezinnen meer te ontlasten. Volgens de partij zou de Nederlandse werkweek van vijf dagen terug moeten naar vier dagen werken in de week.

Betere balans

Volgens vicefractievoorzitter Martijn van Dam zal een 36-uur durende werkweek voor een betere balans tussen werk en privé zorgen. Zo houden mensen meer tijd over voor hun kinderen, familie en vrienden, aldus van Dam in het AD. Nu het economisch beter gaat, moet de politiek zorgen dat werknemers meer vrije tijd krijgen, maar niet ten koste van het salaris. „Bijna niemand wil alleen maar werken en verder nergens tijd voor hebben. Die ratrace waar je maar niet uitkomt. Daarom moet vier dagen werken normaal worden, zodat je een dag overhoudt voor andere belangrijke zaken.”

Fatsoenlijk loon

Volgens de PvdA moeten werkgevers en werknemers samen in de CAO afspraken maken over een fatsoenlijk loon voor een 36-urige werkweek. Dat moet ook gedeeltelijk door de politiek worden ondersteunt. ,,De overheid kan met belastingmaatregelen wel helpen door mensen netto meer te laten overhouden en werkgevers minder kosten te laten betalen.”

Lees ook: Onderzoek: Werken van 9 tot 5 is een marteling

De vierdaagse werkweek is het tweede plan dat door de PvdA deze week werd gepresenteerd. Eerder deze kwam het plan van de partij naar buiten om ouders zes maanden betaald babyverlof te geven.

Reageer op artikel:
PvdA wil vierdaagse werkweek
Sluiten