Esther Zandberg
Esther Zandberg Nieuws 8 okt 2015 / 12:14 uur

Priester geeft kind de schuld van pedofilie

„Ik begrijp pedofilie. Er zijn veel kinderen die affectie zoeken. Als volwassen man is het moeilijk dit te weerstaan", zo luidt de uitspraak van de Italiaanse priester Gino Flaim. De geestelijke uit het Noord-Italiaanse bisdom Trento zei dit dinsdag live op televisie.

Aandacht

De 75-jarige gaf tegen televisiezender LA 7 aan begrip te hebben voor priesters die worden betrapt op pedofilie. „Ik ben goed bekend met kinderen. Sommigen hebben gewoon behoefte aan aandacht die ze thuis niet krijgen. Een priester kan hier gevoelig voor zijn. Ik snap dat wel”, zo zei de geestelijke tegen de Italiaanse zender.

Schuld

Op de vraag of kinderen dan schuldig zijn aan het misbruik heeft Flaim een heel duidelijk antwoord. „Ja, in veel gevallen hebben kinderen zelf de schuld." Volgens de geestelijke wil dit echter niet zeggen dat hij misbruik toestaat of vergoelijkt. Volgens de man wil het alleen zeggen dat er vaak twee kanten zitten aan het verhaal van misbruik door priesters. Ook over homoseksualiteit had Flaim niet echt een goed woord over. „Ik snap niks van homoseksualiteit. Ik denk dat het een ziekte is", zei de geestelijke.

Bisdom

Het bisdom waar de priester deel van uitmaakt heeft gezegd afstand te nemen van zijn woorden. Ook komt het niet overeen met het gedachtegoed van Paus Franciscus. De Paus liet zelf tijdens zijn bezoek aan Amerika van afgelopen maand nog weten dat hij de daders van misbruik graag tot de orde wil roepen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Priester geeft kind de schuld van pedofilie
Sluiten