Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 17 okt 2015 / 08:10 uur

Ouders willen ‘omgangsvormen’ in vakkenpakket

Een meerderheid van de ouders wil dat ‘omgangsvormen’, sociale media en Engelse verplichte vakken worden in het basisonderwijs. Techniek en extra sportles zijn wenselijk in het voortgezet onderwijs. Dat blijkt uit het Nationale School Onderzoek dat het Algemeen Dagblad heeft uitgevoerd.

Omgangsvormen

In totaal deden 85.000 Nederlanders mee aan de enquête. Op de basisschool ziet een duidelijke meerderheid (70%) ‘omgangsvormen’ graag als verplicht vak. Ook Engels wordt door de meeste mensen wenselijk gevonden, al voelen weinig ouders iets voor het pleidooi om kleuters al Engels te geven.

Verder vindt een meerderheid dat er meer regels moeten komen op school, zoals afspraken over het dragen van petjes en minirokjes. De aangeboden snacks in de kantine mogen bovendien niet ongezond zijn.

Eigen verantwoordelijkheid

De kans dat deze veranderingen daadwerkelijk doorgevoerd worden, lijkt klein. In een reactie liet staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs weten dat hij weinig voelt voor de aanpassing van het lespakket of meer verplichtingen. Volgens hem moeten scholen zelf kledingafspraken maken. School is dan wel meer dan alleen leren lezen en schrijven ,,maar we moeten niet alles op het bordje van de scholen leggen; er is ook een verantwoordelijkheid voor ouders.’’

De ouders beoordeelden het onderwijssysteem, de scholen en docenten met rapportcijfer 7. Dat moet omhoog, vindt Dekker: ,,In vergelijking met andere landen is ons onderwijs goed, daar geef ik de leraren een groot compliment voor. Maar we wonen in een van de mooiste en rijkste landen van de wereld, daar hoort ook het beste onderwijs bij.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Ouders willen ‘omgangsvormen’ in vakkenpakket
Sluiten