Alrik de Jong
Alrik de Jong Nieuws 26 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Opschudding door kankerwaarschuwing vlees

De conclusie dat eten van bewerkt vlees kankerverwekkend is en het nuttigen van rood vlees mogelijk kanker kan opwekken, heeft maandag veel opschudding veroorzaakt.

Vleesproducenten hekelen het rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) van de Verenigde Naties, die maandag waarschuwde voor het eten van bewerkt vlees. Dat kan darmkanker en mogelijk ook maagkanker veroorzaken, aldus de onderzoekers.

Het Voedingscentrum adviseert consumenten echter al langer om niet te veel bewerkt vlees te eten. De waarschuwing van de WHO bevestigt volgens het Voedingscentrum eerder onderzoek. ,,De WHO-conclusie maakt deze bewijzen alleen maar sterker.”

Knakworstjes

Vleessoorten die bewerkt zijn zodat ze langer houdbaar zijn of een sterkere smaak krijgen, zoals (knak)worstjes, hamsoorten en ingeblikt vlees, vormen volgens de WHO de gevaarlijkste categorie voor consumenten. Ze worden op één lijn gesteld met erkende kankerveroorzakers als asbest en tabaksrook. De onderzoekers schatten dat elk jaar 34.000 mensen sterven aan kanker doordat ze veel bewerkt vlees eten. Rood vlees is wellicht verantwoordelijk voor 50.000 doden per jaar.

Rood vlees staat een trapje lager in de categorie van gevaren. Volgens de WHO is er ,,beperkt bewijs” dat het eten van rundvlees, kalfsvlees, varkensvlees, lamsvlees, paardenvlees en geitenvlees kanker kan veroorzaken. Daardoor kan darmkanker, alvleesklierkanker of prostaatkanker ontstaan.

Paniek

De Vereniging voor de Nederlandse Vleeswarenindustrie (VNV) verwerpt plaatsing van bewerkte vleeswaren in categorie 1 (kankerverwekkend). ,,Het risico op kanker is complex en niet afhankelijk van een enkel attribuut, maar afhankelijk van veel meer factoren, zoals leeftijd, genetica, dieet, leefomgeving en leefstijl”, aldus de belangenorganisatie. Volgens VNV zijn Nederlanders gematigde vleeseters. Slagersorganisatie KNS wil paniek onder consumenten voorkomen.

Matty Weijenberg, hoogleraar moleculaire epidemiologie aan de Universiteit Maastricht, deed als enige Nederlander mee aan het WHO-onderzoek. Volgens Weijenberg ,,krijg je geen kanker als je een keertje rood vlees of bewerkt vlees eet”. Volgens haar hoeft rood vlees niet uit het eetpatroon te worden geschrapt. ,,Maar het is wel belangrijk om gevarieerd en met mate te eten.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Opschudding door kankerwaarschuwing vlees
Sluiten