Elena van Doorn
Elena van Doorn Nieuws 12 okt 2015 / 12:42 uur

OM kijkt of anti-islamtoespraak Pegida strafbaar is

Het Openbaar Ministerie gaat beoordelen of een van de toespraken tijdens de demonstratie van de anti-islamorganisatie Pegida in Utrecht zondag strafbare uitlatingen bevat. In de desbetreffende toespraak zou beweerd zijn dat „massieve inteelt" onder moslims „grote schade" zou toebrengen aan hun geestelijke gezondheid.

Het gaat om de toespraak van Raffie Chohan van Pegida Nederland. Zij zei onder andere: ,,De massieve inteelt in de islamitische cultuur brengt vrijwel onomkeerbare schade aan de moslims, met inbegrip van grote schade aan de intelligentie en geestelijke gezondheid van moslims”. Volgens haar kunnen moslims om deze reden niet aan de eisen van de arbeidsmarkt voldoen.

,,Mohammed had een vrouw van zes jaar en consumeerde het huwelijk toen zij negen was (…). Een andere reden om moslims te verachten en te haten om hun krankzinnige ideologie, want het is nooit een religie van vrede”, zei Chohan ook.

Grote onrust

De demonstratie in Utrecht van Pegida was de eerste in Nederland van de uit Duitsland afkomstige anti-islamitische beweging. In de loop van de demonstratie op het Vredenburg ontstonden opstootjes toen tegendemonstranten naar het plein trokken. De politie hield de betogers zo veel mogelijk uit elkaar, maar toch kwam het tot enkele confrontaties. Er werden rookbommen gegooid en leuzen geroepen. Politie en ME moesten tussenbeide komen.

Onder de sprekers was ook Lutz Bachmann, oprichter van Pegida in het Duitse Dresden. De toespraken waren gericht tegen de ,,islamisering” van Europa en de grote toestroom van vluchtelingen die grotendeels zou bestaan uit economische vluchtelingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
OM kijkt of anti-islamtoespraak Pegida strafbaar is
Sluiten